Jehlu proti covidu netřeba. Pracuje se na vdechovací vakcíně, v čem je lepší než „tečka“?

Sprej do nosu, ilustrační snímek

Umí vyvolat silnou imunitu, lépe se skladuje a obejde se bez jehly. To vše si slibují vědci od vyvíjené covidové vakcíny ve formě suchého prášku, která se podává vdechováním. Výzkumníci zveřejnili nadějné výsledky v prestižním časopisu Nature. Pro lidi, kteří se bojí injekcí, by mohla být inhalační vakcína proti koronavirou upřednostňovanou alternativou. „Dá se očekávat, že tyto nové slizniční vakcíny budou mít vyšší účinnost,“ konstatoval imunolog Zdeněk Hel z lékařské fakulty University of Alabama v Birminghamu.

V současnosti se Češi mohou očkovat především upravenou vakcínou Comirnaty od společnosti Pfizer, jejíž složení se přizpůsobilo covidové variantě omikron. Ta se v jedné dávce podává injekčně do svalu, stejně jako všechny předešlé očkovací látky proti covidu, které byly v Česku dostupné. Třebaže jsou obecně účinné – například co se týče ochrany proti závažnému průběhu onemocnění – nechrání tak efektivně proti reinfekci novými variantami koronaviru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Covid drtí Čechy. Kterými novými vakcínami se nechat očkovat a kolik dávek stačí? Podívejte se na náš přehled

„Tyto vakcíny jsou také méně účinné u vysoce rizikových skupin obyvatelstva, včetně starších osob a osob s oslabenou imunitou, které vyžadují časté posilovací injekce. Intramuskulárně podávané vakcíny nemohou vyvolat imunitu ve sliznicích dýchacích cest, jimiž virus SARS-CoV-2 vstupuje do těla,“ uvedli vědci v časopise Nature.

Do hry ale může brzy vstoupit aktuálně vyvíjený typ vakcíny, jež se podává vdechováním účinných látek, například ve spreji. „Je nejen schopna vyvolat imunitu dýchacích sliznic po lokálním podání do plic, ale je také inhalována ve formě suchého prášku – odpadá tak nutnost chladicích řetězců a použití jehel,“ zdůraznili experti, kteří se podíleli na náročném výzkumu.

Právě vyvolání silné slizniční imunity může sehrát v boji proti covidu zásadní roli. Český imunolog Zdeněk Hel doplnil, že vakcína je založená na inhalaci suchého prášku obsahujícího protein v nanočásticích. Ty po vdechnutí proniknou až do plic.

„Vakcína vyvolává ochranu u mnoha živočišných druhů, včetně primátů, a zabraňuje přenosu u všech hodnocených variant,“ přiblížil Hel další benefity vyplývající ze slizničních vakcín.

Lidé, kteří mají strach z jehel – nebo věří konspiračním teoriím, že se v injekcích schovávají nanočipy k ovládnutí lidstva – by s uvedením inhalační vakcíny na trh měli účinnou alternativu k očkovacím látkám proti covidu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak řádí covid ve světě? I za hranicemi rostou počty nakažených. Podívejte se na reportáž níže.

Její podání by navíc bylo poměrně jednoduché i v chudších zemích, pokud odpadnou logistické komplikace spojené se skladováním. I přes slibné výsledky ale bude nejspíše ještě chvíli trvat, než se nový nástroj pro boj proti koronaviru objeví na evropské půdě.

„O vývoji této vakcíny jsem informoval již v roce 2020. Je smutné, že její vývoj zabral tolik času – je mnohem těžší než u systemicky podávaných. Dá se ale očekávat, že tyto nové slizniční vakcíny budou mít vyšší účinnost,“ konstatoval imunolog.

Jako kdybych pil mléčný čaj, tvrdili očkovaní v Šanghaji

S inhalační vakcínou experimentovala Čína už loni. V Šanghaji mohli lidé vdechovat jemné částice s účinnými látkami, které suplovaly nutnost posilovacího očkování. Obyvatelé si ve zdravotnických centrech brali drobné průhledné kelímky s hubicí, skrze kterou nasávali vakcínu. Poté měli zadržet na několik vteřin dech. Celý proces trval sotva půl minuty.

„Bylo to, jako bych pil mléčný čaj. Když jsem tu látku vdechl, chutnala nasládle,“ říká na videu jeden ze šanghajských „očkovaných“. Ve světě se v současnosti testují desítky vakcín ve formě nosních sprejů.

O rostoucím počtu nákaz covidem i hospitalizovaných promluvil epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Poslechněte si jeho slova níže.

Tagy: