Počty nakažených jsou špička ledovce. Expertka řekla, v čem spočívá nebezpečí následků covidu

Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví a pneumoložka Martina Koziar Vašáková

360° 29.9.2023

Počty nakažených covidem jsou pouhou špičkou ledovce, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví a pneumoložka Martina Koziar Vašáková. V případě zaznamenaných případů se totiž jedná pouze o pacienty s těžkým průběhem nebo o ty, kteří jsou zdravotně ohroženi. Lékařka se také vymezila proti tvrzení, že varianta viru omikron nenapadá plicní tkáň. Popsala i dlouhodobé následky po vážném průběhu onemocnění, které se podle ní dají přirovnat k „urychlenému stárnutí orgánů v okolí plic“.

Aktuální čísla nakažených jsou podle Vašákové pouze pomyslnou špičkou ledovce. „Průkazné a zaznamenané testy se týkají jen těch, kteří se potýkají s těžkými příznaky či jsou zdravotně ohroženi a potřebují preventivní léčbu, aby se onemocnění plně nerozvinulo,“ ozřejmila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prudký nárůst pacientů s koronavirem. Odborníci doporučují očkování i posilování imunity

Řada lidí se podle ní i přes podezření na covid netestuje vůbec, zatímco jiní s pozitivním testem se rozhodnou několik dní vyhýbat kontaktu s lidmi. V současné době jsou tak do nemocnic a klinik přijímáni pacienti, jejichž virové onemocnění doprovází i výrazný zápal plic. „Není tedy pravda, že varianta omikron nenapadá plicní tkáň, jak se říkalo v předcházejících měsících,“ konstatovala Vašáková v pořadu 360°.

Dlouhodobé zdravotní následky u pacientů, jejichž organismus v minulosti bojoval s virovým onemocněním, jsou podle ní stále důležitým tématem. „Někteří se musejí smířit nejen s trvalým plicním postižením, ale i s poškozením jiných orgánů, například mozku, jater, kůže či nervového systému. Virus si totiž vynutil imunitní reakci, čímž došlo k nenávratnému poškození mnoha tkání a orgánů,“ vysvětlila pneumoložka.

„Je možné to přirovnat k urychlenému stárnutí všech orgánů v okolí plic. V některých případech se setkáváme s jizevnatými změnami, kvůli nimž nejsou lidé schopni udýchat to, co zvládli předtím. Naštěstí jde jen o mizivý počet případů,“ dodala Vašáková.

Bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví dále hovořila o možnostech očkování. Více se dozvíte v úvodním videu.

Tagy: