Prudký nárůst pacientů s koronavirem. Odborníci doporučují očkování i posilování imunity

Očkování

Covid se vrací, některé nemocnice omezují návštěvy

Počet lidí s covidem v Česku roste. Je jich o zhruba 200 více než před dvěma týdny, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS. Například Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem má deset pacientů na lůžkovém oddělení. Podle jejího primáře Pavla Dlouhého jsou to především senioři. Rizikovým skupinám proto doporučuje očkování. Biochemik Zdeněk Hostomský připomíná, že je také potřeba budovat imunitu.

„Máme deset pacientů s covidem na lůžkách, z toho je jeden pacient v závažném stavu na jednotce intenzivní péče,“ sdělil pro CNN Prima NEWS primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Postiženi jsou především senioři. Dlouhý proto apeloval na očkování: „Je potřeba říct, že začalo očkování a k dispozici máme novou moderní vakcínu. Je vhodné, aby ti, kterým hrozí závažný průběh, že skončí v nemocnici na ventilátoru, aby se přišli očkovat. Teď je opravdu ten správný čas,“ zdůraznil.

ČTĚTE TAKÉ: Očekáváme další pandemii. Covid byl oproti ní procházkou růžovým sadem, varuje expertka

Ředitel Národního institutu virologie a bakteriologie Zdeněk Hostomský ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil na to, že je důležité budovat imunitu. Vyzdvihl zejména potřebu vitaminu D, kterého v zimě nedostáváme tolik jako v létě, kdy jsme více vystavení slunečnímu záření.

„Jsou vědecká data, která ukazují, že pro imunitní systém je důležitý vitamin D. Ukazuje se, že když jsou nějaké virové nebo jiné infekce, lidé, kteří jsou hospitalizovaní, mají strašně nízkou úroveň tohoto vitaminu. Naopak, když ho máte dostatek, například i díky suplementům, tak všechny infekce prožíváte daleko snáze,“ uvedl Hostomský.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Covid na vzestupu: Nemocnice začaly omezovat návštěvy. Prymula by šel s opatřeními ještě dál

Tagy:
očkování senioři vitamin D koronavirus COVID-19 Zdeněk Hostomský rizikové skupiny Pavel Dlouhý