Prezident Pavel se omluvil za úder vojáka do hlavy. Nechtěl jsem proceduru zpestřit, řekl

Prezident Petr Pavel se na sociální síti X veřejně omluvil, že při svátečním ceremoniálu na pražském Vítkově udeřil omylem příslušníka Hradní stráže bojovým praporem do hlavy a srazil mu čepici. Podle svých slov podcenil hmotnost vlajky. Menší společenské faux pas vzal zjevně s humorem.

Na pražském Vítkově se v sobotu konal slavnostní ceremoniál k příležitosti výročí založení Československa. Před nastoupenou Hradní stráží vzal prezident Petr Pavel do rukou bojový prapor.

Když ale vlajku chytil do rukou, nedokázal ji udržet pevně ve vzduchu a omylem praštil jednoho z nastoupených vojáků do hlavy a srazil mu čepici. Člen Hradní stráže na sobě ale nedal nic znát.

Pár hodin po incidentu se Pavel za nedopatření omluvil na sociální síti X (dříve Twitter).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel se na Vítkově cítil jako doma, řekl komentátor. Akt poznamenala kuriozita

„Cítím potřebu se alespoň touto cestou omluvit za fyzickou, případně psychickou újmu příslušníkovi Hradní stráže zasaženému bojovým praporem při ceremoniálu na Vítkově,“ napsal prezident.

Pavel ujistil českou veřejnost, že něco takového určitě neplánoval. „Rozhodně nešlo o snahu zpestřit novým prvkem standardní vojenskou proceduru. Prostě jsem jen podcenil hmotnost,“ napsal.

Video z Vítkova zachycující praštění vojáka se okamžitě rozšířilo po sociálních sítích. Lidé ho ale berou převážně s humorem.

Tagy: