Pavel se na Vítkově cítil jako doma, řekl komentátor. Akt poznamenala kuriozita

Památku zakladatele Československé republiky uctil prezident, politici i rektoři

Petr Pavel na Vítkově převzal bojový prapor

Petr Pavel se během pietního aktu na Vítkově musel cítit jako doma, řekl ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek s tím, že prezident má k armádě a padlým jiný vztah než většina lidí. Slavnostní ceremoniál ku příležitosti 105. výročí vzniku Československa ale poznamenala kuriozita, když Pavel praporem srazil jednomu z vojáků čepici z hlavy.

Pro Pavla a jeho prezidentskou kancelář je to letos podruhé, co se účastní pietního aktu na Vítkově. Poprvé to bylo v květnu, kdy se připomínal konec druhé světové války. Podle Komárka Hrad podobné akce zvládá dobře. „Zatím to nemělo chybu. Nebyl tam ten chaos, který se až donedávna prezidentské kanceláři vytýkal. Tohle ale není jen v režii prezidentské kanceláře, to je i v režii armády, která to má přesně a perfektně nacvičené,“ sdělil ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schwarzenberg obdrží Řád bílého lva. Ocenění chce od prezidenta Pavla převzít osobně

Prezident k památníku vyrazil svižným „generálským“ krokem. „Když jsem se koukal na pietní akt, říkal jsem si, že se Petr Pavel musí cítit jako doma. Protože on má k té armádě a k padlým lidem, které třeba osobně znal, jiný vztah než většina z nás, kteří jsme neprožili boje,“ popsal ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS komentátor Martin Komárek.

Součástí akce na Vítkově bylo i to, že Prapor podpory nasaditelných sil obdržel čestnou bojovou zástavu. Nejde však o každoroční tradici. Zajímavostí je, že v případě, že by jednotka o svůj prapor přišla, musí být rozpuštěna. „Tradice se vždycky nějakým způsobem upravuje, že se tam přidá něco originálnějšího,“ řekl Komárek.

Během slavnostního aktu byl Petru Pavlovi propůjčen bojový prapor. Při přebírání ale došlo ke kurioznímu okamžiku. Prapor byl totiž zřejmě těžší, než prezident očekával. V rukou se mu převážil a prezident špičkou praporu udeřil opodál stojícího vojáka do hlavy, přičemž mu srazil čepici na zem.

Výročí 105 let od vzniku Československa si v sobotu u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli i další politici. Kromě Pavla položili věnce u hrobu Neznámého vojína také premiér Petr Fiala (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), zástupci Parlamentu Jan Skopeček (ODS) a Jiří Drahoš (za STAN) či pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Pietního aktu se zúčastnili i zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Všichni přítomní uctili minutou ticha památku padlých vojáků. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen.

Tagy:
armáda Československo Vítkov ODS Petr Pavel ANO 2011 Praha Martin Komárek Druhá světová válka Vznik Československa