Podezřelé z pádu lanovky v Itálii propustili. Šéf údržby zůstává v domácím vězení

V Itálii propustili z vazby tři muže, kteří jsou podezřelí ze zodpovědnosti za pád lanovky. Jeden z podezřelých je v domácím vězení, informovala v neděli agentura ANSA. Lanovka se zřítila o minulém víkendu na severu Itálie a při neštěstí zemřelo 14 lidí. Pětiletý chlapec zůstává vážně zraněn v nemocnici. Region Piemont, kde se tragédie stala, v neděli v poledne uctí památku obětí minutou ticha.

Začátkem týdne zadrželi v souvislosti s pádem lanovky majitele společnosti Ferrovie del Mottarone, která lanovku provozovala, a dva její zaměstnance. Všichni tři byli v sobotu propuštěni, ale jeden z nich – šéf údržby Gabriele Tadini – má nařízeno domácí vězení. Šéf podniku Luigi Nerini a provozní ředitel Enrico Perocchio jsou na svobodě, protože u nich podle úřadů nehrozí riziko útěku ani manipulace s důkazy. Podezřelí jsou ze zabití a neúmyslného způsobení hromadné nehody.

Příčina pádu lanovky zatím není objasněna, neštěstí by se ale zřejmě nestalo, kdy nebyla zanedbána údržba lanovky. Ta spadla, když se přetrhlo nosné lano.

Šéf údržby Tadini při výslechu přiznal, že jednu za záchranných brzd záměrně vyřadil z provozu vidlicí, protože brzda lanovku spontánně zastavovala. Muž se tak snažil provizorně vyřešit problém, kvůli němuž by byla nutná delší odstávka a znovu přerušen provoz obnovený koncem dubna po přestávce vynucené pandemií. Tadini při výslechu přiznal, že takto se problém s brzdou řešil vícekrát. Byl přesvědčen, že tím není ohrožen bezpečný chod lanovky.

Nejsem zločinec, říká podezřelý

„Nejsem zločinec, nikdy bych nedovolil, aby lanovkou někdo cestoval, kdybych měl podezření, že se to lano může přetrhnout,“ citovala Tadiniho místní média. Jeho advokát Marcello Perillo uvedl, že přetržení lana nesouvisí se zablokováním záchranné brzdy. Podle jedné z teorií vyšetřovatelů ale právě deaktivace brzdy mohla k přetržení lana přispět.

Některá místní média v pátek napsala, že vyšetřovatelé také prověřují, zda o provizorním řešení problému se záchrannou brzdou nevědělo více zaměstnanců.

Kabina lanovky s 15 cestujícími se zřítila minulou neděli v obci Stresa, která leží na břehu jezera Maggiore. Lanovka vede na vrch Mottarone, který je vyhledávaným výletním cílem kvůli vyhlídkám do okolí. Pád lanovky přežil jen pětiletý chlapec, který utrpěl četná zranění. Podle místních médii mu zřejmě zachránil život jeho otec, který má robustní postavu a při pádu ho chránil svým tělem.

Při nehodě zahynuli oba chlapcovi rodiče, jeho mladší bratr a dva jeho praprarodiče. Jejich těla byla převezena do Izraele, odkud rodina žijící v Itálii pocházela. Před několika dny chlapce lékaři začali probouzet z umělého spánku, byla u něj jeho teta, doktorka žijící rovněž v Itálii. Kromě izraelské rodiny zemřelo při nehodě osm Italů a muž íránského původu žijící v Itálii.

Tagy:
smrt Itálie hora Izrael údržba lanovka tragédie věznice pád uctění památky jezero Maggiore Mottarone lanová dráha Agenzia Nazionale Stampa Associata