V Londýně to vře kvůli brutálnímu útoku žíravinou. Afghánec s podivnou minulostí stále uniká

Abdul Ezedi, podezřelý z útoku žíravinou v Londýně

Muž v Londýně zaútočil žíravinou

Velkou Británií cloumá brutální útok žíravinou na matku s dětmi, k němuž došlo v Londýně. Podle policie se brutálního činu dopustil 35letý Abdul Ezedi. Podezřelý do země podle deníku Telegraph nelegálně přicestoval v roce 2016 z Afghánistánu. Po dvou neúspěšných žádostech získal azyl poté, co údajně konvertoval ke křesťanství a přimluvil se za něj kněz. Již dříve dostal podmíněný trest za sexuální násilí. Konzervativní britští politici volají po zpřísnění imigrace i deportacích přistěhovaleckých kriminálníků. Policie po domnělém pachateli marně pátrá.

Londýnská policie po podezřelém stále pátrá. Ezedi měl ve středu večer zaútočit na matku se dvěma malými dětmi žíravinou. Podle svědků zároveň s tříletou holčičkou dvakrát mrštil o zem. Na záznamech z bezpečnostních kamer je vidět, že se do ženy také pokusil najet autem. Podle svědků oběti zřejmě znal. Po brutálním útoku utrpěli zranění i další lidé a policisté, kteří se rodině pokusili pomoci. Poranění matky s dětmi mohou být podle místních médií trvalá, rodina však byla mimo ohrožení života.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily případu svázané ženy na Proseku. Čekala na syna před školou, muž ji unesl a znásilnil

Policie zveřejnila snímek domnělého pachatele z bezpečnostní kamery. Má na něm výrazně poraněný obličej. Podle policie byl viděn v supermarketu asi 11 kilometrů od místa činu. Veřejnost by se k němu neměla přibližovat. Ezediho bydliště se nachází přes 400 kilometrů od místa útoku. V poslední době žil v hostelu v Newcastlu, dříve pobýval i v dalších hostelech a ubytovnách pro sociálně znevýhodněné lidi.

Muž podle deníku Telegraph do Británie přicestoval v nákladovém prostoru náklaďáku v roce 2016, tvrdil přitom, že při návratu do Afghánistánu by byl v ohrožení života. V roce 2018 byl usvědčen ze sexuálního útoku a odhalování, za které dostal podmínku a veřejně prospěšné práce. Probační služba ho ze svého dozoru propustila o dva roky později. V roce 2021 nebo 2022 po dvou předchozích neúspěšných pokusech získal azyl, když se za něj zaručil kněz. Podle něj konvertoval ke křesťanství a svému novému náboženství byl „zcela oddán“.

Podle několika poslanců z Konzervativní strany útok znovu upozornil na potřebu reformy systému migrace. „Tento šokující a tragický případ je noční můrou všech, ale zároveň ukazuje na urgentní potřebu zpřísnit podmínky pro udělování azylu. Tomuto muži neměl být nikdy udělen a musíme se dobrat k tomu, jak získal povolení k pobytu. Vyzdvihuje to obrovskou bezpečnostní hrozbu, jíž tato země čelí kvůli tisícům nelegálních migrantů přicházejících každý rok,“ sdělila deníku Telegraph poslankyně Miriam Catesová.

Její stranický kolega John Hayes uvedl, že se žádostí o změny pravidel pro udělování azylu napíše ministrovi vnitra. „Tento případ představuje příležitost nejenom pro přezkoumání kritérií pro jeho udělování, ale také toho, jak se vypořádáváme se známými zločinci. Nebude složité se dobrat, kdo získal azyl a následně spáchal zločin, a jak je všechny můžeme deportovat,“ řekl. „Mělo by to platit, ať už jde o krádež v obchodě nebo jiné zločiny, měli bychom pak bezpečnější zemi. Měli by ho najít a poslat ho zpátky. Bez žádných okolků,“ dodal místopředseda Konzervativců Lee Anderson.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muž napadl školáka na pražském Chodovci. Policie pátrá po pachateli i statečném zachránci

Tagy: