Podle čeho vybírat ideální podlahu do domu a garážová vrata, prozradí Fachmani

Venkovní práce na stavbě jsou téměř u konce, zbývá jen postavit nový plot. Protože investorovi docházejí finance z předchozího úvěru, rozhodl se využít takzvaný rychlý nezajištěný úvěr. Krom toho nás čeká výběr podlahové krytiny, rady designéra a také odborník, který poradí, jak lze odstranit stará garážová vrata a připravit otvor pro montáž nových.

Odstranění starých vrat a úpravy v garáži

Protože původní garáž a otvor pro vrata jsou poměrně malé, a ve stávající garáži vede pod stropem potrubí, bude nutné provést úpravy. Po odstranění starých garážových vrat dojde buď na rozšíření stávajícího otvoru, nebo volbu co nejvhodnějšího systému garážových vrat. Podle názoru odborníka je v garáži poměrně nízké nadpraží, a tak budou zřejmě nejvhodnější volbou sekční nebo standartní garážová vrata, která se montují dovnitř, za otvor.

Výběr nových garážových vrat

Na trhu je několik variant garážových vrat. Kromě sekčních je možné zvolit například systém EVO, což jsou vrata, která lze namontovat přímo do otvoru. Jak se zdá, v našem případě budou nejlepší volbou sekční garážová vrata, která se skládají z panelů zajíždějících za otvor, pod strop, kde jsou umístěny vodící lyžiny. Výběr vrat se odvíjí od designu a barvy. Lamely na vratech mají různou povrchovou úpravu a vybrat si lze s lamelami se středovým prolisem nebo s více prolisy, které vytvářejí palubkový vzhled. Jsou i další varianty povrchových úprav, hladká nebo takzvaná woodgrane, což je mačkaný plech imitující dřevo.

Postup prací

Před montáží je nutné stará vrata vybourat, připravit a začistit otvor, ostění i nadpraží garáže zevnitř, aby bylo možné vrata namontovat. Pak by měl odborník připravený otvor a vše ostatní zaměřit a udělat cenovou nabídku. Až poté následuje výběr vrat a montáž.

Výběr podlahy

Nové podlahy se budou dělat v přízemí i v patře. Protože majitel domu má rád dřevo a současně chce, aby podlaha byla voděodolná, doporučil mu odborník materiály podobné dřevu a současně odolné proti vodě.

Vinylové plovoucí desky

Dnes se vyrábějí vinylové voděodolné podlahy s designem dřeva, vhodné do koupelen a kuchyní. Současné moderní technologie nahrazují plnohodnotně dřevo, a to nejen na pohled, ale i kvalitou zpracování. Aby se vše materiálově i barevně sjednotilo, je vhodné zvolit do všech místností stejný typ podlahy. A protože volba padla na plovoucí systém, nebudou mezi místnostmi prahy, ale dilatační spáry, překryté úzkou, nizoučkou lištou. Ty budou ve stejném odstínu jako podlaha.

Lamely a klipový systém

Podlaha je vybavena zámkovým systémem, kdy se jednotlivé lamely spojují takzvaným klipovým zámkem. Jeho výhoda je v tom, že se spoje nerozpojí. Jednotlivé desky mají drážku a lamely jsou samostatně rozděleny podle dekoru, jako u dřevěné podlahy. Systém je jednoduchý a jeho výhoda spočívá i v tom, že je snadno rozebíratelný. Pokládka lamel na klipový systém je tedy rychlá a čistá.

Co zajišťuje voděodolnost materiálu

Existují materiály s přepětím v zámku, který podlahu stáhne a nedochází k tomu, že by skrze zámek prosákla voda. U jiných typů vinylových podlah, například lepených, je vodotěsnost jen na povrchu a může tedy docházet k tomu, že se materiál rozestoupí a voda se dostane na lepidlo. Tento zvolený materiál a systém je skutečně vodotěsný a podlaha je absolutně bezúdržbová.

Pokládka podlahy a příprava podkladu

Protože v domě jsou rozdílné podkladové materiály, například dřevo na podestě, trámové dřevo nebo beton, doporučil odborník použít jako podklad pod podlahu podložky, tlumící kročejový hluk, které dokáží dokonce přetáhnout teplotu do spodní konstrukce. I když plovoucí vinylová podlaha dokáže překonat některé drobné nerovnosti, v některých případech bývá nutné podklad upravit. Vinylová podlaha, volně položená na podkladové podložce, má měkký a komfortní pochoz.

Podklad pod podlahu

Lamely prken se skládají z několika spojených vrstev, které mají různé vlastnosti. Ty nejlepší mají vysokou odolnost proti poškození, jsou protiskluzné, snadno udržovatelné, mají výbornou tepelnou a zvukovou izolaci. Pod klasickou podlahu se podkládá podložka a parozábrana, novější tipy podlah ji mají přímo v lamele.

Když vám nestačí peníze

Pokud má klient úvěr na rekonstrukci nebo stavbu domu, může využít takzvaný rychlý nezajištěný úvěr, určený k dokončení stavby. Jeho výhodou je možnost půjčit si až několik set tisíc korun, které lze využít na stavbu garáže, bazénu či sauny. Pokud z nezajištěného úvěru zbydou ještě nějaké prostředky, lze je využít na vybavení domácnosti. V našem případě půjdou finance z úvěru na stavbu nového plotu.

Tagy:
Sdílejte článek Facebook Twitter