Richardovi dávali lékaři nulovou šanci na přežití. Teď oslavil první narozeniny

Když přišel Richard Scott William Hutchinson 5. června minulého roku na svět, nevážil ani půl kilogramu. Chlapec se totiž narodil o 131 dní dříve, než bylo plánováno. Kvůli zdravotním komplikacím porodila matka předčasně, dítě se jí vešlo do jedné ruky. Lékaři Richardovi předpovídali nulovou šanci na přežití, teď ale oslavil své první narozeniny.

Překonal všechny nástrahy, které mu stály po narození v cestě, a stal se tak nejpředčasněji narozeným dítětem, které přežilo, na světě. Malý Richard se tak dnem svých prvních narozenin zapsal do Guinnessovy knihy rekordů.

Chlapec, který se narodil v dětské nemocnici v Minnesotě, vážil pouhých 337 gramů, píše web CNN. Lékaři proto připravili rodiče na nejhorší. „Když Rick a Beth absolvovali prenatální poradenství o tom, co mohou očekávat u tak brzy narozeného dítěte, byla mu naším neonatologickým týmem dána nulová šance na přežití,“ uvedla doktorka Stacy Kernová.

Ta totiž věděla, že první týdny Richardova života budou ty nejtěžší. „Ale cítila jsem, že pokud to zvládne, dokáže přežít,“ doplnila. Kvůli koronavirové pandemii nemohli rodiče se svým synem zůstat v nemocnici, a tak každý den dojížděli z okresu St. Croix ve Wisconsinu do Minneapolisu. „Dbali jsme na to, abychom mu byli oporou,“ prohlásil chlapečkův otec Rick.

Po půl roce doma

Po více než šesti měsících se pak malý Richard mohl podívat do svého domova. Den, kdy byl propuštěn z jednotky intenzivní péče, se pro jeho rodiče stal opravdu výjimečným. „Vzpomínám si, jak jsem ho zvedla z postýlky a se slzami v očích ho jen držela,“ svěřila se jeho matka Beth. Nedokázala prý uvěřit, že drží stejné dítě, které si nemohla několik měsíců pochovat a na které se musela jen zpovzdálí dívat.

„Nevěřila jsem, že je to ten stejný chlapeček, který se mi vešel do dlaně, s kůží tak průsvitnou, že jsem viděla každé žebro a cévu v jeho drobném tělíčku. Nemohla jsem si pomoci, stiskla ho a řekla mu, jak jsem na něj pyšná,“ pokračovala matka.

Beth přitom podle svých slov nemůže pochopit ani to, že je její syn zapsaný v Guinnessově knize rekordů. „Jsme z toho stále překvapení, ale šťastní. Je to způsob, jak se podělit o jeho příběh, a zvýšit tak povědomí o předčasných porodech,“ doplnila.

Tagy: