Podlé zneužití války vs. s vámi přijde totalita. Pavel s Babišem se opět ostře střetli

„Strašení z války je podlé, v kampani by se dělat nemělo,“ uvedl Petr Pavel na adresu svého protikandidáta v prezidentské debatě deníku Blesk. Reagoval tím na billboardy Andreje Babiše, na nichž slibuje, že „nezavleče Česko do války“, protože není voják. Podle Babiše po sněmovních volbách nastoupila nová totalita, s Pavlem na Hradě by se pak stala totalitou úplnou.

Andrej Babiš zneužil podle Petra Pavla strach z války pro vlastní cíl. Jeho billboard označil za podlý i ve vztahu k vojákům. „Je to k nim neuctivé, nesnaží se vtahovat nikoho do války. Jsou tu proto, aby byl mír. Babiš by se jim měl omluvit,“ řekl generál ve výslužbě v debatě Blesku. Za neférovou kampaň považuje i podvodné SMS zprávy, které se v posledních dnech šíří jeho jménem.

„Máme novou totalitu, když bude na Hradě Pavel, bude úplná totalita. Já chci bojovat za svobodu slova,“ prohlásil Babiš s odkazem na vládní boj proti dezinformacím. „Hlavní cenzor na vládě řekl, že moje billboardy jsou obrovský problém. Že mě dali na billboard s Putinem, je podle nich v pořádku,“ rozčílil se prezidentský kandidát.

„Billboard je hlavně o mně, já mluvím o míru. Pavel je kandidát stávající vlády, ta mluví o válce,“ osvětlil Babiš svůj pohled na kontroverzní součást kampaně. „Každý ví, že billboard je o Pavlovi,“ prohlásil však vzápětí. Urážlivé vyznění vůči českým vojákům si prý dříve neuvědomil. Po rozhořčení vyvolaném u části společnosti se slovo „voják“ chystá změnit na „generál“. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která jej kritizovala, prý situaci otočila. „Je to nesmysl, já armádu vždycky podporoval,“ bránil se Babiš.

„Andrej Babiš je mistrem překrucování v přímém přenosu. Nevymýšlejte si s nazýváním mě vládním kandidátem. Já jsem nezávislý, zatímco vy jste očividně hradním kandidátem. Stejné lži používal i Miloš Zeman ve finální fázi své kampaně,“ oponoval nařčením Pavel s odkazem na volební billboardy dosluhujícího prezidenta, který na nich v minosti spojoval případné vítězství svého oponenta Jiřího Drahoše s nebezpečím ilegální imigrace do České republiky.

Tagy: