Promyšlená vražda: Rusové cílili na ložnici. Jeden z nejbohatších Ukrajinců měl klíčovou roli

Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S na Ukrajině

Ukrajinská vláda rozhodla o povinné evakuaci obyvatel z Doněcké oblasti

Obětí války na Ukrajině se v neděli stal i ukrajinský miliardář Oleksij Vadaturskyj. Jeden z nejbohatších Ukrajinců společně s manželkou nepřežil ruské ostřelování Mykolajiva, kde žil. Podle představitelů Ukrajiny ovšem smrt Vadaturského, který patřil mezi největší obchodníky s obilím, nebyla náhodou. Rusové ho měli označit za jeden ze svých důležitých cílů.

S prohlášením, že Vadaturskyj nebyl jen náhodnou obětí ruské artilerie, přišel poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. Podle něj je důkazem zasažené místo. Ruská raketa totiž zasáhla přímo ložnici Vadaturského domu. Právě zde společně s manželkou právě spal.

„Nebyla to náhoda, ale dobře promyšlená a zorganizovaná vražda,“ uvedl Podoljak. Že byl Vadaturskyj údajným ruským cílem, Podoljak dále naznačuje slovy, že byl klíčovou postavou ukrajinského zemědělství. „Vadaturskyj byl jedním z největších farmářů v zemi, klíčovou osobností regionu a velkým zaměstnavatelem,“ dodává poradce ukrajinského prezidenta.

Podobně hovoří i šéfka oblastní rady v Mykolajivu Anna Zamazejevová. Podle ní Rusové útok na podnikatele plánovali i proto, že měl s manželkou v plánu odjet do Turecka. „Věřím, že jeho smrt má co dočinění s krizí, kterou se Rusko snaží způsobit ve světě,“ uvedla Zamazejevová s tím, že smrt Vadaturského mohla být cílená.

Zelenskyj: Lidé jako Vadaturskyj zabezpečili zemědělství

Faktem je, že Vadaturskyj byl velmi výraznou postavou ukrajinského zemědělství. Vlastnil společnost Nibulon, která se zabývá exportem zemědělských plodin. Právě jejich vývoz z Ukrajiny je téma, které se řeší posledních několik týdnů. Bez obilnin totiž ve světě hrozí hladomor.

Ukrajinský prezident Zelenskyj smrt Vadaturského označil za velkou ztrátu pro Ukrajinu. „Právě tito lidé a společnosti na jihu Ukrajiny nám garantují potravinovou bezpečnost na světovém poli,“ prohlásil na adresu zabitého miliardáře.

Starosta Mykolajiva Oleksandr Senkevyč uvedl, že šlo doposud o nejsilnější ostřelování města od začátku invaze. Dodal, že dům Vadaturského byl zasažen hned několikrát společně s místním hotelem, sportovním komplexem či dvěma školami.

Vadaturskyj byl magazínem Forbes hodnocen jako 24. nejbohatší člověk na Ukrajině. Během svého života obdržel státní vyznamenání Hrdina Ukrajiny.

Tagy:
válka smrt Turecko zemědělství Ukrajina Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj dělostřelectvo Mykolajiv ostřelování ruská invaze na Ukrajinu Mychajlo Podoljak