Záběry z boje: Obávaná brigáda u Izjumu má další skalpy, z ruských tanků zbyl jen šrot

Zničený ruský tank poblíž Kyjeva

Rozhovor s ukrajinským velitelem

93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády se pochlubila dalšími útoky na ruskou těžkou techniku. Pomocí dělostřelectva a protitankových střel se jí u Izjumu podařilo zničit minimálně čtyři tanky ovládané okupanty. Videa i fotky úderů kolují po sociálních sítích.

Zdá se, že ruská ofenziva na východě Ukrajiny nadále zpomaluje. Bezpochyby na tom bude mít podíl i 93. ukrajinská mechanizovaná brigáda, která v okolí Izjumu v Charkovské oblasti drtí jedno ruské obrněné vozidlo za druhým.

V sobotu se obávaná jednotka pochlubila dalšími dvěma útoky. Pomocí dělostřelectva se jí v blíže nespecifikované zalesněné oblasti povedlo zdemolovat tři okupantské tanky. Na sociálních sítích se objevil letecký snímek, který ukazuje následky drtivého úderu. Po Twitteru se také šíří video z útoku na osamocený tank, který se pohyboval po opuštěné cestě.

Že se ruský postup na východě země v posledních dnech výrazně zpomalil, uvádí ukrajinský generální štáb ozbrojených sil, britské ministerstvo obrany i americký Institut pro studium války (ISW).

Rusko se v Doněcké oblasti soustředí především na dobytí měst Siversk a Bachmut. Siversk je mimo jiné strategickým železničním uzlem nacházejícím se nedaleko Lysyčansku a Severodoněcku. I Bachmut je důležitou dopravní křižovatkou.

Na Donbasu nadále působí šest samostatných ruských armád, informovalo v pátek britské ministerstvo obrany. Podle britské rozvědky jsou však ruské síly na východě země značně vyčerpané, a to jak fyzicky, tak i početně.

Tagy: