Podrží Chomutov Hrabáče? Místní politika se začíná zpěčovat centrální, tvrdí politologové

Politologové Lukáš Jelínek a Jan Kubáček

Politologové o kampani pro nadcházející volby

Mnohé kraje se začínají vůči Praze a celostátním strukturám výrazně emancipovat. Projevem toho je i fakt, že město Chomutov řeklo, že primátora Marka Hrabáče (ANO) neodvolá, dokud nebudou k dispozici adekvátní informace, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. Podle jeho kolegy Lukáše Jelínka primátor svému hnutí na dálku vzkazuje, že když se ho nezastalo, tak mu zavaří.

Fakt, že kauza kolem chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO) vyplavala na povrch nyní, je podle Kubáčka v zásadě typický. „Optikou sledování české regionální politiky je prazvláštní, že se prostě některé úkony dějí před volbami, a to s neuvěřitelnou pravidelností,“ vyjádřil se politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Rada Chomutova rozhodne o odvolání obviněného primátora Hrabáče. Hrozí mu 12letý trest

Hrabáč je obviněn v případu machinací s tendry. Za přijetí úplatku a další trestné činy mu hrozí až 12 let vězení, od čtvrtka je ve vazbě. Mezi obviněnými je také ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová, ředitel městské policie Tomáš Douda, bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner, karlovarský radní Petr Bursík (ODS) či Ladislav Šmucr a jeho firma Rocknet.

„Chomutov v podstatě řekl: ‚Informace od vyšetřujících orgánů nemáme, nebudeme dělat žádné unáhlené kroky a uvidíme časem‘, což je hodně zajímavá situace,“ uvedl Kubáček. „V podstatě mám pocit, že se místní politika začíná zpěčovat té centrální, velké politice,“ dodal.

„Mě strašně překvapilo, že na rozdíl od pana Bursíka, který složil svoji funkci ještě dříve, než se ocitl mezi obviněnými, pan Hrabáč nic podobného neudělal. Působí to na mě dojmem, že hnutí ANO vzkazuje: ‚Když jste se mě nezastali a rychle mě hodili přes palubu, tak vám ještě zavařím‘,“ souhlasil s Kubáčkem politolog Lukáš Jelínek.

„Myslím, že se tato kauza více odrazí v jiných regionech než v Ústeckém. Ono se totiž ukazuje, že místní voliči často už jen mávnou rukou a řeknou si: ‚Kdoví, co za tím je‘,“ popsal Kubáček. „Naopak fakt, že primátor a jeho okolí neodstoupili, budou mnozí brát tak, že je odhodlán bojovat a hájit se,“ uvedl.

„Bude to komplikovat situaci hnutí ANO ve středních Čechách, v Libereckém, Pardubickém či Hradeckém kraji, kde se ten problém neodehrál, ale lidé tam jsou mnohem citlivější k veřejnému životu,“ dodal Kubáček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bartoš digitalizací přišel o důvěru, vyzývá ho k rezignaci ANO. Šéf Pirátů ultimáta odmítl

Tagy: