Bartoš digitalizací přišel o důvěru, vyzývá ho k rezignaci ANO. Šéf Pirátů ultimáta odmítl

Robert Králíček (ANO) a Ivan Bartoš (Piráti)

Bartoš v Partii o digitalizaci

Na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) prší kritika kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Místopředseda ANO Robert Králíček ho vyzval v pořadu Partie PLUS k odstoupení z funkce. Tlak stupňují i vládní poslanci. Bartoš se ale hájí, že žádné ultimátum nedostal.

Bartoš ztratil důvěru občanů, odborné veřejnosti, úředníků, tajemníků a dalších organizací – to si myslí místopředseda ANO Robert Králíček, který vyzval ministra pro místní rozvoj k rezignaci kvůli problematickému spuštění portálu pro stavební řízení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Primátor Hrabáč končí kvůli korupční kauze v ANO. Prakticky už je vyškrtnutý, řekl Babiš

„Bartoš není schopen přesvědčit veřejnost, že je schopen to zvládnout. Na ministerstvo by měl přijít někdo, kdo si důvěru získá. Je to katastrofa, je to chaos a destrukce stavebního řízení,“ řekl Králíček.

Na Bartoše ale netlačí jen opozice. Ozval se kupříkladu i poslanec Jan Skopeček (ODS). „Ministru Bartošovi je potřeba dát do konce srpna prostor na to, aby dal systém digitalizace do pořádku. Protože tady nejde o to, jestli přežije jeden ministr. Ale o to, že hrozí, že bude zablokována výstavba v České republice,“ řekl Skopeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Ultimátum? Žádné nemám, říká Bartoš

Bartoš ale v nedělní Partii PLUS řekl, že tyto výzvy nevnímá. „Systém se rozvíjí agilně. Žádné ultimátum nemám. Systém je funkční už teď. Do konce srpna odladíme věci, které jsou vnímány jako zásadní problémy,“ ubezpečil ministr.

Kritiku z řad vládních stran pak vnímá jako součást kampaně před krajskými volbami, které jsou na programu v září.

„I naši politici, nevládní politici v regionech se často vyjadřují kriticky k nějakým krokům některého ministra. My jsme vláda, vláda řeší věci nějakým způsobem kolektivně dle svých priorit,“ komentoval situaci Bartoš.

V pořadu Partie PLUS také odmítl, že by pouhá digitalizace stavebního řízení byla vlajkovou lodí jeho resortu. „Jde o celou komplexní reformu, jmenuje se Bydlení pro život. Jsou v ní investice za 10 miliard do obecního bydlení, je v ní zákon na podporu bydlení, je v ní stavební zákon, je v ní digitalizace stavebního řízení,“ vypočítával Bartoš plány a zásluhy svého ministerstva.

VIDEO: Soud poslal do vazby primátora Hrabáče. Eskorta ho odvezla bez nasazených pout

Tagy: