Rada Chomutova rozhodne o odvolání obviněného primátora Hrabáče. Hrozí mu 12letý trest

Chomutovský primátor Marek Hrabáč (fotografie z roku 2018)

Chomutovská korupční kauza

Chomutovská městská rada svolala na 3. září mimořádné zastupitelstvo, které rozhodne o odvolání primátora Marka Hrabáče (ANO), který je obviněný v případu machinací s tendry. Novinářům to v pondělí řekl jeho náměstek Milan Märc (Nový Sever), který převzal primátorovu agendu. Hrabáčovi hrozí za přijetí úplatku a další trestné činy až 12 let vězení. Od čtvrtka je ve vazbě.

Mezi obviněnými lidmi je také ředitelka chomutovského zooparku Věra Fryčová či ředitel strážníků Tomáš Douda. Také o jejich odvolání se bude teprve rozhodovat. O ředitelce 26. srpna na řádném jednání rady, o Doudovi na mimořádném jednání zastupitelstva. Další úředníci z chomutovského magistrátu nejsou podle neoficiálních informací obvinění, uvedl Märc.

ČTĚTE TAKÉ: Chomutovská korupční kauza: Policie stíhá karlovarského radního Petra Bursíka

„Nic nenasvědčuje tomu, že do této kauzy je zapojen náš úřad jako celek. My to vnímáme jako lidské selhání,“ řekl Märc. Vedení města kauza překvapila, o ničem nevědělo. Podle Märce je ale na pořadu dne začít přemýšlet o zpřísnění kontrolního systému u veřejných zakázek.

Rada mohla Fryčovou odvolat už v pondělí. Je to v její kompetenci. Také mimořádné zastupitelstvo mohlo být svoláno na dřívější termín. „My čekáme na informace, které bychom měli dostat ze státního zastupitelství, protože žádnou oficiální informaci v této chvíli nemáme,“ uvedl Märc. Náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová v pondělí řekla, že pouze odmítla poskytnout informace po telefonu. „Hovořila jsem s panem náměstkem primátora v pátek odpoledne,“ upřesnila náměstkyně s tím, že ho požádala o zaslání dotazů v písemné formě. „Nemůžu mu podávat žádné informace telefonicky, protože nevím, kdo je na druhé straně,“ dodala. Dotazy jí přišly do datové schránky v pondělí odpoledne.

Pokud Hrabáče zastupitelé odvolají, jeví se jeho možným nástupcem jeho druhý náměstek Milan Petrilák (ANO). „Nebudu fabulovat o tom, že bylo naplánováno, že Marek Hrabáč se stane hejtmanem a já bych eventuálně, pokud by si to zastupitelé přáli, dělal primátora,“ uvedl Petrilák. Jednou z možností je také to, že zastupitelstvo odvolá celou radu.

Hrabáčovo jméno bude na volebních lístcích

Hrabáč je také krajským radním pro dopravu. Obviněný je i bývalý ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner, kterého krajští radní z funkce odvolali. Mezi obviněnými je karlovarský radní Petr Bursík (ODS), který rezignuje na veřejné funkce a pozastaví členství ve straně. Dalším obviněným je Ladislav Šmucr a jeho firma Rocknet. Tačner a Šmucr jsou rovněž od čtvrtka ve vazební věznici. Hrozí jim až osm let odnětí svobody. Obviněný je ještě advokát Tomáš Kindl.

O Hrabáčově vyloučení z ANO bude vedení hnutí rozhodovat v úterý. Vedení ANO už rozhodlo o odvolání Hrabáče z čela krajské kandidátky do podzimních voleb, chomutovský primátor na volebním webu v pondělí odpoledne nicméně stále figuroval jako lídr. Hnutí už nemá možnost kandidátku doplnit nebo změnit pořadí, podle zákonných lhůt to mohlo učinit v případě letošních voleb do 22. července. Hrabáčovo jméno tak pravděpodobně bude i na hlasovacích lístcích a informace o jeho odvolání bude vyvěšena ve volebních místnostech.

Podezřelí nebo firmy podle státního zástupce v úmyslu zvýhodnit konkrétní stavební společnosti vytvořili systém, v němž si poskytovali majetkové a jiné výhody. Stíháni jsou kvůli přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, krácení daně a poplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a kvůli podplácení. Policie pokračuje podle náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové ve vyšetřování, vyslýchá svědky, obviněné a bude hodnotit výsledky domovních prohlídek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V kauze Hrabáče bylo nutné zahladit škody, řekl Kulidakis. Může to ovlivnit volby, míní Korecký

Tagy:
politika soud primátor Chomutov soudnictví trestná činnost trestná činnost, právo a spravedlnost Marek Hrabáč