Podvod? Vy víte, o čem mluvíte, tepal Skopeček Schillerovou. Že se nestydíte, reagovala

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se v Partii Terezie Tománkové ostře pohádala s ekonomickým expertem ODS Janem Skopečkem. Místopředsedovi Sněmovny se totiž nelíbilo, když Schillerová hovořila o údajném podvodu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) v souvislosti s miliardami z modernizačního fondu. Exministryni obvinil, že vysála privatizační fond. Podle Schillerové by si však měla ODS zamést před vlastním prahem.

„Plánovaný schodek rozpočtu je podle ní totiž nereálný. „Tohle jsou účetní čísla. Z windfall tax nebude 60 miliard, 50 miliard je fiktivních z modernizačního fondu, to je největší podvod. Nikdy tam ty miliardy nebudou, ministr financí by za to měl odstoupit. Chybí také peníze na důchody. Jsme celkově na nějakých 150 miliardách. Rozpočet je nereálný, proto jsem říkala, že je to potěmkinovský cár papíru,“ sdělila exministryně financí.

ČTĚTE TAKÉ: Skopeček: Za inflaci mohou i voliči politiků, kteří nešetří. ČNB se nemá vymlouvat na vládu

Tato slova se však nelíbila Skopečkovi. „Paní ministryně používá slovo jako podvod, ale všichni si vzpomínáme, jak vysávala státní privatizační fond. Zameťte si před svým prahem, účetně jste si vylepšovala rozpočet. Važte slova, když jste dělala mnohem horší věci. Vy se styďte,“ obořil se na ni ekonomický expert ODS.

Schillerová si však taková slova nenechala líbit a argumentovala současným deficitem ve státním rozpočtu. „Že vám není hanba. Při 150 miliardách díry, kterou nyní máte? Vaši předchůdci pokradli 300 miliard z privatizačního fondu, zameťte si před svým prahem. Na vašem místě bych to nehájila,“ pustila se v Partii ostře do oponenta.

Byt v Pařížské či fotografové

Skopečkovi se nelíbilo, když Schillerová kritizovala některé ministerské posty ve vládě, konkrétně ministra bez portfeje. Místopředseda Sněmovny totiž zdůraznil, že takový ministr nemá svůj aparát a sedí na úřadu vlády. „Paní exministryně, on určitě nebude bydlet v Pařížské a nebude používat fotografa. Nejdřív si zameťte před svým prahem,“ poukázal Skopeček na kauzu s předraženým fotografem, kterého měla Schillerová vyžívat v roli ministryně financí.

Narážka na fotografy se Schillerové ale nelíbila. „Nic jsem tehdy neporušila,“ hájila se exministryně. „Když váš premiér někam jede, tak kdo ho fotí? Toto je hodně trapné. Řekněte radši, jak budete konsolidovat veřejné finance,“ dodala ke sporu Schillerová.

Tagy: