Skopeček: Za inflaci si můžeme všichni. ČNB se ale nesmí vymlouvat na vládu

Za vysokou inflaci mohou Česká národní banka (ČNB), fiskální politiky vlád, ale také lidé, kteří volili nezodpovědné politiky, uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) naopak tvrdí, že se současná vláda pouze vymlouvá na ostatní a za rok a půl svého vládnutí nevyřešila nic.

„Můžeme si za to všichni, kteří jsme zodpovědní za rozpočtovou politiku, a samozřejmě také voliči, kteří volí nezodpovědné politiky, kteří nešetří. Důvodem je určitě velmi uvolněná měnová politika, ale také samozřejmě velmi uvolněná fiskální politika. Do ekonomiky se nalila spousta peněz,“ vyjmenoval Skopeček důvody vysoké inflace.

Hlavním viníkem je podle něj ČNB, ale také vláda. „Fiskální politika přifukuje inflaci, největší zodpovědnost má ale ČNB. Ta se nesmí vymlouvat. Velmi jsem chválil ČNB, když začala zvyšovat úrokové sazby jako jedna z prvních zemí, pak se přidaly Evropská centrální banka a americký Fed. Zhruba deset měsíců už ale nedošlo ani k drobnému zvýšení úrokových sazeb, proto ČNB kritizuji,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Málo míst na školách? Hřib viní ODS i Hospodářskou komoru. Její mluvčí vrací úder

Podle Schillerové se však současná vláda pouze vymlouvá. „Pan premiér říkal, že za to může pan Babiš, pak Putin, teď ČNB... Pan Skopeček velkoryse překryl politiku současné vlády,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu ANO.

Kabinet Petra Fialy (ODS) podle ní ani nemluví s opozicí. „Pětikoalice šla do voleb s tím, že fiskální politiku vyřeší. Vládne rok a půl. Celou řadu věcí jsme už mohli mít, opatření, která bychom podpořili, kdyby s námi členové vlády mluvili,“ řekla.

Kdo může za inflaci?

Guvernér ČNB Aleš Michl ve středu hovořil o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. Michl schodek, který ke konci dubna vystoupal na 200 miliard korun, zmínil ve vyjádření k možnému dalšímu vývoji úrokových sazeb. Pokud nebude vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí dost věrohodný, bude muset ČNB podle Michla bojovat proti proinflačnímu impulzu, který vytváří deficity státního rozpočtu.

Premiér Petr Fiala (ODS) však zpochybnil slova guvernéra ČNB o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. Za inflaci je podle něj zodpovědná především ČNB, její guvernér by neměl házet vinu na vládu, řekl premiér v týdnu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Naznačil, že centrální banka by mohla proti inflaci udělat víc.

Tagy: