CNN: Volby jsou podvod, hřímá Trump ještě před začátkem hlasování. Zveřejnil údajné důkazy

Donald Trump

Volby v USA, které můžou značně obměnit složení Kongresu i vedení řady států, ještě nezačaly, ale Republikáni v čele s exprezidentem Donaldem Trumpem již mluví o „podvodných volbách“. U bývalé hlavy státu nejde o příliš překvapivý výrok, přidávají se k němu ovšem i další stranické špičky. Průzkumy přitom Republikánům předpovídají, že by mohli získat kontrolu nad oběma komorami Kongresu.

„A je to tu znova. Podvodné volby,“ napsal na své sociální síti zvané Truth americký exprezident. Podobnými výroky je Trump proslulý. Za připomenutí stojí jeho slova, že prezidentské volby v roce 2020, kdy prohrál s Joem Bidenem, byly zmanipulovnané. Jeho slov se chytli jeho příznivci a 6. ledna 2021 násilně vtrhli do budovy Kongresu. Výsledkem bylo několik mrtvých, desítky zraněných, poničená parlamentní budova a hlavně nesmazatelný stín na Trumpově prezidentském období.

Nyní znovu využívá totožný narativ. Jako důkaz podle americké stanice CNN uvádí článek z jistého krajně pravicového webu, který uvedl, že v klíčovém státě Pensylvánie nedostaly tisíce lidí obálky potřebné k volbám. To ovšem místní správa popírá.

K Trumpovi se přidávají i mnozí republikánští kandidáti či již zavedené tváře strany. Například kandidát na guvernéra Pensylvánie Doug Mastriano se podivuje nad tím, že šéf ústřední volební komise Leigh Chapman pronesl, že sečíst všechny hlasy může trvat několik dní. „To je pokus o manipulaci,“ komentoval republikánský kandidát, který opakovaně přebíral Trumpova slova o volebním podvodu v prezidentském klání.

Kuriózní je, že Pensylvánii právě teď kontrolují Republikáni. K Mastrianimu se přidal i známý republikánský senátor z Texasu Ted Cruz. „Proč modrým městům Demokratů trvá ‚dny’ spočítat jejich hlasy? Zbytek země to zvládá do noci volebního dne,“ uvedl Cruz.

Jak je vidět jinde ve světě, a to i v Česku, volební okrsky ve větších městech jsou vždy časově náročnější na součet hlasů, protože v nich zkrátka volí mnohem více lidí, než na venkově či v menších obcích.

Trump varoval před „komunismem“ Demokratů

Trump i Biden se rozhodli do nynější předvolební kampaně zapojit. Bývalý prezident promluvil k republikánským voličům na Floridě, zatímco současná hlava státu vystoupila na univerzitě ve státě New York, kde hovořila k místním studentům.

„Pokud půjdete všichni k volbám, demokracie bude zachráněna. To není vtip,“ prohlásil před studenty Biden. Nynější prezident z řad Demokratů zároveň vyzdvihl, že pro mladou generaci nastala chvíle, aby „bránila demokracii“.

Oproti tomu Trump na Floridě přirovnával Bidenovu politiku ke komunismu a varoval, že by se pod jeho vedením USA „mohly proměnit v komunistickou Kubu nebo socialistickou Venezuelu“. „Náruč Republikánské strany je vám otevřená,“ vzkázal Trump hispánským voličům.

Američané budou v úterý hlasovat o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu, a také o guvernérech 36 států a tří teritorií. Průzkumy naznačují, že Bidenovi demokraté mohou přijít o kontrolu nad oběma kongresovými komorami. To by mělo zásadní dopad na Bidenovu schopnost prosazovat zákony a zároveň by to mohlo přímo ovlivnit, zda se Trump rozhodne za dva roky opět kandidovat na post prezidenta. Otázkou také je, jak by případná převaha republikánů v Kongresu ovlivnila americkou vojenskou pomoc Ukrajině.

Tagy:
Joe Biden Florida volby Pensylvánie Demokratická strana USA Donald Trump Ted Cruz Kongres Spojených států amerických Senát Spojených států amerických