Budu kandidovat na prezidenta USA? Je to velmi, velmi pravděpodobné, prohlásil Trump

Donald Trump na mítinku v Iowě

Trump naznačil, že bude znovu kandidovat na prezidenta USA

Exprezident USA Donald Trump předal veřejnosti zatím největší nápovědu ohledně své možné kandidatury na prezidenta v roce 2024. Pár dní před volbami do Kongresu na mítinku v Iowě prohlásil, že je velmi pravděpodobné, že zkusí Bílý dům znovu dobýt. Klima v americké politice mu totiž přeje.

Momentum vykřesané demokraty po posledních prezidentských volbách je pryč. Od vítězství Joea Bidena už uplynuly dva roky a politické klima v USA se významně proměnilo. Republikáni větří úspěch v úterních volbách do Kongresu a po očku už vyhlížejí ještě podstatnější turnaj – prezidentské volby v roce 2024.

Úspěšné republikánské vlny využil i exprezident Donald Trump. Ten se, podobně jako Joe Biden, zapojil do politické kampaně před volbami do Kongresu, které jsou na pořadu dne už v úterý. Primární snahou předvolebních mítinků byla podpora kandidátů do obou komor Kapitolu, Trump si ale přesto našel čas i na propagaci své osoby.

Na setkání v Iowě (státě, kde Trump v roce 2020 vyhrál) exprezident pronesl větu, která prozatím nejvíce odhaluje jeho ambice pokusit se potřetí kandidovat do Bílého domu.

„Kandidoval jsem dvakrát a dvakrát jsem vyhrál,“ prohlásil Trump, čímž znovu zopakoval svou mantru, že volby v roce 2020 byly zfalšované a Biden v nich údajně vyhrál neprávem. „A v druhém funkčním období jsem si vedl ještě lépe než v tom prvním, v roce 2020 jsem dostal jsem o miliony hlasů více než v roce 2016,“ dodal exprezident.

„A navíc jsem dostal více hlasů než jakýkoli jiný sloužící prezident v historii naší země,“ pronesl Trump. Ten v roce 2020 skutečně získal 72 milionů hlasů a loučil se s Bílým domem za nebývalé podpory. Biden ho ale o devět milionů hlasů předčil.

„A aby naše vlast zůstala úspěšná, bezpečná a slavná, tak to nyní – velmi, velmi, velmi pravděpodobně – udělám znovu,“ přednesl Trump nadšenému davu. „Už velmi brzy. Připravte se,“ uzavřel exprezident tajemně.

Je tak teoreticky možné, že se v roce 2024 odehraje repríza souboje Biden versus Trump. Ačkoli stávající prezident USA je k možnosti své opětovně kandidatury stále vyhýbavější.

Pro oba kandidáty může být ovšem problém vysoký věk. Bidenovi je 79 a už teď se potýká ve svém úřadu s řadou přeřeků a výpadků paměti. Trumpovi je 76 roků a sužují ho spíše obvinění spojená s útokem na Kapitol, který měl svou rétorikou vyvolat, a rovněž vyšetřování zadržování tajných dokumentů v jeho vile na Floridě.

Tagy: