Podvody v automobilové inzerci: Prodávající často uvádí výbavu, kterou auta nemají

Stočené kilometry nebo zamlčené nehody jsou klasickou hrozbou při koupi ojetého auta. Nejeden z nás si v takové situaci přivolá na pomoc mechanika, který se na auto pořádně podívá. V nastalé euforii z toho, že po technické stránce vypadá vše dobře, někdy zapomeneme na úplně jinou stránku auta. Jeho výbavu.

Rčení „Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají“ sedí jako ulité na různé nepoctivé prodejce ojetých automobilů. „Kromě inzerování automobilů, které ve skutečnosti neexistují a slouží jenom jako návnada, a zatajování informací o skutečném technickém stavu, se v rámci technické kontroly CarAudit nejvíce setkáváme právě s nepravdivě uváděnou výbavou,” říká Jan Skála, ředitel nákupu a logistiky internetového tržiště Carvago.

Druhá sada kol

Až v 10 procentech případů prodejce k autu nenabízí druhou sadu kol tak, jak píše v inzerátu. A někdy je chyba i na straně kupujícího. Pokud se rozhodujete pro koupi ojetého auta a v inzerátu jsou zmiňována i další kola, rozhodně se na ně zeptejte. Někdy se totiž stane, že i když jsou tam uvedeny, prodejce je záměrně nenabídne a čeká, zda na koupi přistoupíte i bez nich.

Zatmavená okna

Praktická pomůcka proti ostrému slunci se neprávem objevila v inzerátu až ve 12 procentech zkoumaných případů. Carvago však informuje, že nemusí jít nutně o úmysl. Ne všechny inzertní stránky nabízejí při vytváření inzerátu možnost zakliknout tónovaná skla. Mnozí prodejci tedy zakliknou rolety. O to větší je však zklamání, když je někdo opravdu očekává.

Bezklíčové odemykání

Odemknout auto bez nutnosti mačkat dálkové ovládání na klíči je dnes velmi žádaným prvkem výbavy. Falešně se však udávalo v 15 procentech případů. Možností ověřit si dostupnost této funkce na dálku je však pramálo. Proto na to určitě nesmíte zapomenout při obhlídce.

Tempomat

Ačkoliv je dnes tempomat u nových aut víceméně samozřejmostí a adaptivní tempomat už také není jen devizou luxusních modelů, na trhu s ojetými vozy se stále najde spousta aut bez nich. V 15 procentech zkoumaných případů technici odhalili, že tempomat se na palubě nenacházel, i když byl inzerován. Jeho přítomnost lze zpravidla odhalit už na základě fotografií, kdy jde příslušné zařízení snadno identifikovat pomocí páček pod volantem, tlačítky přímo na něm nebo v jeho okolí. Nezapomeňte si však ověřit, jestli opravdu funguje.

Elektricky nastavitelná sedadla

Tento komfortní prvek výbavy falešně udává každý pátý (což dělá až 20 procent) inzerát. Technici z Carvago upozorňují, že pokud prodejce skutečně nabízí auto s elektrickými sedadly, pravděpodobně je také vyfotografuje. Pokud tedy v inzerátu nevidíte fotku ovladačů, vyžádejte si ji v rámci komunikace. Jinak buďte obezřetní.

Tagy: