Šťastlivec trefil pohádkový jackpot ve výši 30 miliard. Výhercem je imigrant trpící rakovinou

V americkém Oregonu sázející vyhrál pohádkovou výhru v loterii. Šťastlivcem, který od společnosti Powerball obdržel šek na 1,3 miliardy dolarů (přibližně 30 miliard korun), je přistěhovalec z Laosu Cheng Saephan, který trpí rakovinou a podstupuje chemoterapii. Informují o tom zahraniční servery BBC a NBC News.

Astronomický jackpot vyhrál tento měsíc šestačtyřicetiletý Cheng Saephan z Portlandu na severozápadě státu Oregon, píše portál BBC.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Účast na hazardních hrách je zákonem zakázána osobám mladším 18 let.

Šek mu sázková společnost Powerball předala na pondělní tiskové konferenci. Jelikož se rozhodl pro jednorázovou výhru, a ne rentu vyplácenou po dobu 30 let, získá nakonec po zdanění výhru ve výši 422 milionů dolarů (téměř 10 miliard korun), kterou si prý rovným dílem podělí se svou manželkou Duanpen a rodinnou kamarádkou Laizou Chaovou.

Všichni tři se totiž společně složili a zakoupili více než 20 losů. Vítězný tiket od společnosti Powerball byl prodán na začátku dubna v obchodě Plaid Pantry v Portlandu.

ČTĚTE TAKÉ: Čech trefil pohádkový jackpot. Vsadil náhodným tipem, vyhrál 130 milionů korun

Jednalo se o čtvrtou nejvyšší výhru v historii Powerballu. Jeden lístek do loterie stojí dva dolary (zhruba 47 korun).

Saephan, který se do Portlandu přistěhoval z Laosu, již osm let trpí rakovinou a musí podstupovat chemoterapii. „Budu schopen zajistit svou rodinu a mohu si najít dobrého lékaře,“ cituje výherce web NBC News. Během konference prozradil, že si také ptal sám sebe, zda bude mít vůbec čas utratit tolik peněz a jak dlouho bude žít.

Saephan se narodil v Laosu, v roce 1987 se přestěhoval do Thajska a v roce 1994 emigroval do USA. Střední školu vystudoval v roce 1996 a již 30 let žije v Portlandu. Pracoval jako strojník v letecké společnosti.

Podle oregonských zákonů nemohou hráči loterie až na výjimky zůstat v anonymitě. Vítězové mají rok na to, aby si výhru převzali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nižší daně pro loterie? Bendův návrh by znamenal miliardovou sekeru. Koalice ho odmítla

Tagy: