Pohlreich: Hlavně zůstat zdraví a nepos*at se z toho. Tentokrát je to opravdu na dřeň

Zdeněk Pohlreich

Neočkovaní číšníci

Model inspirovaný bavorským řešením má v sobě řadu paradoxů. S trochou nadsázky by se dalo říct, že nenaočkovaný člověk se od pondělí do restaurace nedostane – pokud tedy není číšník, kuchař nebo výčepní. Na zaměstnance se totiž pravidla takzvaného bavorského modelu nevztahují. „Předvídat se nedá vůbec nic, tentokrát je to opravdu na dřeň,“ okomentoval situaci Zdeněk Pohlreich.

Vláda v demisi rozhodla o zpřísnění protikoronavirových opatření, přičemž se inspirovala bavorským modelem. Od pondělí budou moct do služeb, na hromadné akce nebo do restaurací už jen lidé očkovaní nebo ti, kteří během posledních 180 dnů prodělali koronavirus. Jako covidové certifikáty se přestanou uznávat samotesty, antigenní i PCR testy.

Pokud jste však zaměstnancem, opatření jako takové, se na vás nevztahuje. „Něco jiného je, když je tam návštěvník dané služby a něco jiného, když je to zaměstnanec, který se tou prací živí,“ okomentoval nová pravidla ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Přestože nenaočkovaný personál nepředstavuje problém pro mnohé majitele restaurací. Většina zaměstnanců ve službách se pro něj už rozhodla sama. „Z 99 procent jsme naočkovaní,“ řekl provozní restaurace Jiří Kucký.

K situaci se vyjádřil také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. „Vypadá to, že si zopakujeme loňský rok,“ uvedl. „Předvídat se nedá vůbec nic, tentokrát je to opravdu na dřeň. Zůstávám však optimistou a myslím si, že už je tolik lidí očkovaných, že by ten průšvih nemusel být tak velký jako loni,“ doplnil.

Hovořit o zdražování v podnicích je podle něj zatím předčasné. „Myslím, že teď to není vůbec o cenách, ale o tom přežití a aby to majitelé hospod a restaucí byli schopni ukormidlovat. Hlavní je zůstat zdraví a nepos*at se z toho,“ uzavřel lakonicky Pohlreich.

Tagy: