Pohlreich: Restaurace jsou zase první na paškále. Zdroj nákazy v nich nikdo neprokázal

Zdeněk Pohlreich

Co na to vaše peněženka (1101)

Restaurace jsou opět první na paškále i přesto, že se neprokázaly být zdrojem nákazy COVID-19. V pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka to řekl podnikatel a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Ten okomentoval i aktuální atmosféru v gastronomii, zdražování nebo případnou pomoc státu.

Nová vládní opatření platící od 1. listopadu se týkají pořadatelů hromadných akcí a také hospodských. Tentokrát jim nikdo podniky nezavírá, musí ale kontrolovat, zda jsou hosté naočkovaní, otestovaní, nebo zda nemoc v posledním půlroce prodělali.

„Zase jsou restaurace první na paškále jakkoliv si myslím, že za poslední dva roky se nepodařilo prokázat, že restaurace by byly zdrojem nákazy. Myslím, že výroky týkající se restaurací jsou velice neuvážené. Propad tržeb to může přinést daleko rychleji, než si někdo uvědomuje,“ varoval Pohlreich, který sám vlastní několik restaurací.

„Myslím, že hospodští jsou už tak omlácení, že už nám to náladu nezkazí,“ dodal. V samotném kontrolování po vzoru zahraničí přitom problém nevidí, vadí mu princip přenášení povinností.

„Myslím, že by bylo úplně nejlepší, kdyby nás nechali na pokoji. Nějak si s tím poradíme tak, jak jsme museli se vším. Potřebujeme, aby zodpovědné orgány plnily svoji funkci a ochránily zdraví lidí a podnikatele tím, že by jim zbytečně nekomplikovaly život,“ kritizoval známý šéfkuchař.

Gastronomie se kromě koronaviru navíc dotkne také probíhající zdražování. „Pohybujeme se na volném trhu a musíme se podle toho chovat. Pokud budou vstupy (suroviny) stoupat, budeme s tím muset něco dělat. Situace je strašně nepředvídatelná,“ dodal k výhledu zdražování v restauracích Pohlreich.

Tagy: