Pohlreich a rozvolňování (zdroj: CNN Prima NEWS)
Od příštího pondělí se otevřou restaurační zahrádky. Navštívit je ale budou moci lidé jen s antigenním či PCR testem, kterým se budou muset prokázat. Podle majitele několika restaurací Zdeňka Pohlreicha bude toto opatření vytvářet „divný vztah“ mezi číšníkem a hostem.
„Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu maximálně čtyři hosté u stolu, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, nebo prodělal nemoci COVID-19,“ informoval v pondělí na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
Zahrádky restaurací otevírají od 17/5 v režimu max. 4 hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společ. domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal onemocnění COVID-19.
— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) May 10, 2021
Podle Zdeňka Pohlreicha by mohly být povoleny zahrádky i bez provedení antigenních či PCR testů. „Myslím si, že by to mohlo být bez testů, nejsem ale epidemiolog. V současnosti máme v nemocnicích okolo 1 800 pacientů. Chápu, že je situace vážná, ale nejsem si jistý tím, zda nejsou opatření příliš velká. Hlavně si moc dobře neumím představit organizační strukturu, jak to má, nebo nemá restaurace udělat,“ uvedl Pohlreich s tím, že si ani nedokáže představit, jak dodržování těchto opatření někdo zkontroluje.
„V tuto chvíli chodí po ulici spousty lidí bez jakékoliv ochrany a sdružují se normálně. Proto se mi to zdá být zbytečně moc velké,“ uvedl. Podle něj bude navíc kontrolování testů vytvářet „divný vztah mezi číšníkem a hostem. „Číšník má obsluhovat hosta, a ne kontrolovat, zda má, nebo nemá test. Myslím si, že žádnou takovou pravomoc lidé stejně nemají, a i kdyby ji měli, nejsem si jistý, zda je to reálné ohlídat,“ doplnil Pohlreich.
Situaci přesto vidí v pozitivním světle a je rád, že nějaké rozvolnění bude. „Doufejme, že nebude dlouho trvat a otevřou se i restaurace vevnitř a budeme žít trošku normálně. Už je to opravdu dlouhé,“ dodal.
Šéfkuchař a majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich Zdroj: CNN Prima NEWS