Zahrádky se otevřou už 17. května, schválila v pondělí vláda. Na Twitteru o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podmínkou budou čtyři lidé u stolu a negativní test na covid. Havlíček ale stále trvá na podmínce, že musí být incidence 75 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden.
„Zahrádky restaurací otevírají od 17. května v režimu max. čtyři hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR nebo POC testů, příp. samotestů, nebo prodělal onemocnění COVID-19,“ uvedl na Twitteru ministr Havlíček.
I tak je podle něj důležité, aby byla zachovaná nízká týdenní incidence. Mluvil o tom ve vyjádření pro CNN Prima NEWS ve středu krátce po poledni.
„V pondělí zasedal výbor pro zdraví, kde jsou zástupci jak vlády, tak zástupci skupiny MeSES, ministerstva zdravotnictví, hlavní hygienička, kraj a tak dále a předběžně je domluveno, že pokud incidence bude tak, jak byla podmínka, tedy na úrovni 75 na 100 tisíc obyvatel, zahrádky otevřou příští týden,“ řekl CNN Prima NEWS Havlíček.
Arenberger: Máme data od Googlu, jak a kde se lidé shromažďují
Máme statistiky od Googlu o tom, jakým způsobem a kde se lidé shromažďují. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
Ten zároveň popsal, jak bude obnovení jednoho z nejzasaženějších odvětví pandemií koronaviru vypadat. „Bylo by to podobné jako třeba v kadeřnictví, tedy že by byl člověk testován třeba v práci. Čili tím nejjednodušším způsobem. A samozřejmě by hrálo roli i očkování jako všude. Kdo se prokazuje testem, má alternativu očkování nebo tím, že prokáže, že prodělal covid,“ vyjmenoval ministr.
Podrobnosti, jak velké budou rozestupy mezi stoly, zda a jakým způsobem budou povinné respirátory nebo jestli bude omezená otevírací doba, podle Havlíčka vláda oznámí v pondělí nebo v úterý.
Jak by vstup na restaurační zahrádky mohl vypadat?
Havlíček otevření zahrádek přirovnává k podmínkám ve službách, jako je kadeřnictví. Pro vstup tam lidé musí mít splněnou jednu z těchto podmínek:
- negativní PCR test, který není starší než sedm dnů,
- negativní antigenní test, který není starší než 72 hodin,
- dvě dávky vakcíny proti koronaviru, přičemž od aplikace poslední dávky uplynulo alespoň 14 dnů. Člověk musí disponovat certifikátem o provedeném očkování,
- člověk prodělal laboratorně potvrzené onemocnění COVID-19 a od prvního pozitivního antigenního nebo PCR testu neuplynulo více než 90 dní,
- potvrzení od zaměstnavatele, že člověk absolvoval nejdéle před 72 hodinami samotest s negativním výsledkem,
- doloží čestné prohlášení (případně čestné prohlášení jeho zákonného zástupce), že ve škole absolvoval nejdéle před 72 hodinami samotest s negativním výsledkem,
- podstoupí preventivní antigenní samotest při vstupu do provozovny s negativním výsledkem.
Ve službách ale platí i další podmínky.
- Mezi místy, kde jsou zákazníkům poskytovány služby (například křesla v holičství a kadeřnictví), je vzdálenost alespoň 2 metry,
- provozovatel vede evidenci zákazníků pro potřeby případného epidemiologického šetření. Evidence musí zahrnovat jméno a příjmení, kontaktní údaj (nejlépe telefonní číslo), čas poskytnutí služby (od kdy, do kdy) a informace, který zaměstnanec poskytoval služby tomuto zákazníkovi. Tuto evidenci má uchovávat po dobu 30 dnů ode dne poskytnutí služby.
Ministři už dříve diskutovali o tom, že na pivo by si lidé mohli dojít jen pod podmínkou, že se zapíší do registru. „Plánujeme podobné opatření jako v Německu, že se lidé po příchodu do restaurace zapíší. Výrazně to usnadní trasování,“ uvažoval koncem září tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Že by se takový registr měl zavádět ale i tentokrát, Havlíček nepotvrdil.
Mohou restaurace hosty kontrolovat?
Provozovatel má prokázání podmínek kontrolovat a člověku, který podmínky nesplní, nemá umožnit vstup do provozovny. To ale kritizoval v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS například šéfkuchař a majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich.
Pohlreich: Lidé vzali rozvolnění do vlastních rukou. Ať vláda řekne, kdy otevře hospody
Lidé si rozvolnili opatření sami, říká šéfkuchař a majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich. Jakmile je venku hezké počasí, u výdejních okének restaurací jsou davy. Vláda by podle Pohlreicha měla podnikatelům především říct, s čím mají počítat.
„Je otázka, jestli restaurace mají nějaké právo nebo oficiální status, aby to mohly kontrolovat, zda lidé podmínky splňují. Jestli to má být myšleno tak, že lidem budete říkat, aby se neshlukovali a podobně, tak nevím, jak moc je to proveditelné. Když se lidé budou chovat zodpovědně sami od sebe, tak je to to nejlepší řešení a my rozhodně nemáme žádné legální ani jiné nástroje pro to, abychom lidem nařizovali, co mají dělat,“ kroutil hlavou Pohlreich.
Lidé vzali rozvolnění do vlastních rukou
Ten také upozornil na davy, které se během víkendu shlukovaly nejen na pražské náplavce, ale i parcích a u výdejních okének po celé republice. „Mám pocit, že rozvolnění vzali lidé do vlastních rukou. Jel jsem přes Prahu a lidé, kteří mají zakrytá ústa, jsou úplná výjimka. Asi se jim nedivím. Mám pocit, že rozvolnění probíhá tak trošku živelně na základě toho, že se konečně udělalo hezké počasí. Doufejme, že oficiální část bude následovat co nejdřív,“ uvedl šéfkuchař.
Dodal, že neví, proč jsou restaurace definované jako nebezpečná zóna. „Zatím jsem žádný relevantní argument okolo toho neslyšel. Necítím se odstrčený, ale že bych tomu rozuměl, se říct nedá,“ podotkl Pohlreich.
Vláda v posledních týdnech postupně rozvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Minulý týden se znovu zprovoznily služby, tento týden se otevřely obchody a vrátily se do základních škol zbylí žáci druhých stupňů. V pondělí kabinet bude jednat o tom, jaké restrikce uvolní příští týden.