Pohotovost nestíhala nápor pacientů. Kvůli dlouhému čekání zemřelo roční dítě s covidem

Ilustrační foto

Koronavirus se vrací

Čekací doba na pohotovosti univerzitní nemocnice v australském státě Victoria se kvůli náporu pacientů s covidem výrazně prodlužuje. Právě dlouhé čekání se nejspíše stalo osudným teprve ročními dítěti, které bylo podle médií rovněž nakaženo nemocí, jež po několikaměsíční „pauze“ opět nabírá na síle.

„Roční dítě, které bylo pravděpodobně pozitivní na COVID-19, zemřelo v pondělí na pohotovosti univerzitní nemocnice v Geelongu na západě státu Victoria,“ napsal australský web 9News. Vedení nemocnice v reakci na tragickou událost vyjádřilo hlubokou soustrast rodině a blízkým a dodalo, že pro „všechny zúčastněné jde o těžké období“.

K případu došlo v době, kdy se v souvislosti s nárůstem počtu pacientů s covidem a chřipkou opět zvyšuje tlak na tamní zdravotnický systém. Nemocnice v roce 2019 na pohotovosti nainstalovala počítadlo, které ukazuje, jak je oddělení v daný čas vytížené. Před pandemií byla nejdelší čekací doba přibližně 45 minut, nyní se pohybuje dokonce kolem 13 hodin.

Vláda nevylučuje návrat některých opatření

Ředitel Všeobecné nemocnice West Gippsland Healthcare Dan Weeks potvrdil, že zařízení je na hraně kapacity. „Jsme na maximu. Pohotovostní oddělení je plné pacientů, které potřebujeme přijmout, a nemáme žádná lůžka, kam bychom je mohli dát,“ konstatoval.

Například v centru Melbourne zavedla Královská melbournská nemocnice některá omezení poté, co v uplynulém týdnu zaznamenala 30procentní nárůst hospitalizací s covidem. Pacienti mohou mít maximálně dvě návštěvy na dvě hodiny denně a podmínkou je nošení respirátorů N95.

V současné době je ve státě Victoria hospitalizováno více než 600 lidí nakažených covidem, což je nejvíce od letní vlny v roce 2021. K tomu bylo letos zatím zaznamenáno téměř 34 tisíc případů chřipky.

Nová tamní ministryně zdravotnictví Mary-Anne Thomasová tak nevyloučila návrat k některým opatřením. Ministr pro podporu průmyslu Ben Carroll ale zdůraznil, že vláda o tvrdých lockdwnech neuvažuje.

Tagy: