Pohroma na Olomoucku: Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec.

Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec

Pásmo bouřek, které ve večerních hodinách prošlo částí Olomouckého kraje, způsobilo řadu problémů. Hasiči k 21:00 měli kolem 200 zásahů. Voda z polí opět zaplavila část obce Velký Týnec, kterou postihl velký přívalový déšť. Hasiči odklízejí především popadané stromy, plechy spadlé ze střech či odčerpávají vodu ze sklepů domů, uvedl jejich mluvčí Radek Buryánek.

„Máme zhruba na kontě již 200 zásahů, jde hlavně o čerpání vody, která přitekla z polí. Příkladem je Velký Týnec, kde se situace bohužel opakovala zhruba po třech týdnech. Pásmo bouřek prošlo postupně Přerovskem, oblastí Hranicka a Lipenska, poté směřovalo na Olomoucko, kde to zasáhlo Velký Týnec,“ uvedl mluvčí hasičů.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouřky udeřily v Česku. Lámaly stromy a ničily střechy, voda a bahno zaplavily železnici

Na sociální síti obyvatelé Velkého Týnce zachytili silnice, na kterých uvízla také osobní auta. Podobná situace se zde přitom kvůli častým bouřkám opakuje pravidelně, na začátku června voda zaplavila pozemky a suterény několika domů v Sadové a Bystřické ulici. „Zvláště prudké deště v prvních červnových dnech měly ohromnou intenzitu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 milimetrů za 30 minut,“ uvedla ve středu obec na svých stránkách. Jednala s podnikem Povodí Moravy o chystaném čištění Beroňky a Týnečky, které je v plánu s prvními srpnovými dny. Obec také zvažuje, jaké nástroje použije k potřebné změně hospodaření na týneckých polích, odkud se voda do obce opakovaně splavuje.

Kromě popadaných stromů zanechaly za sebou bouřky v Olomouckém kraji škody v podobě utržených plechů ze střech domů, uklízeli je hasiči například v Mrsklesích, ale i v Lazničkách na Přerovsku, kde silný vítr utrhl plechy ze střechy obecního úřadu. V Polomi na Přerovsku hasiči asistovali zdravotnické záchranné službě při transportu imobilního člověka z nemovitosti, kam zatekla voda. „Poté pás bouřek směřoval na sever, směrem na Šternberk, Zábřežsko a Šumpersko. Momentálně se již situace uklidňuje,“ doplnil mluvčí hasičů. Pásmo bouřek podle něj tentokrát nedoprovázelo krupobití, ale silný vítr a vydatný déšť.

Kolem 19:45 byl zastaven provoz na trati mezi Hranicemi na Moravě a Hustopečemi nad Bečvou. Voda po dešti splavila do kolejiště menší množství bahna a odpadu, vyplývá z fotografie drážních hasičů. Provoz byl podle nich obnoven po 21:00. Na trati mezi Olomoucí hlavním nádražím a Bohuňovicemi najel vlak do spadlého stromu, provoz tam byl zastaven.

ČTĚTE TAKÉ: Tropy rychleji kazí vodu na koupalištích. Podívejte se, jaká je kvalita ve vašem okolí

Tagy: