Pojďme spolu najít budoucího prezidenta, vyzval Fiala na sjezdu lidovců a ocenil Jurečku

Premiér Petr Fiala

Lidovci po dvou letech pořádají v Ostravě volební sjezd strany, kde si budou volit nové vedení. Na něj si pozvali i řadu hostů. Jedním z nich byl premiér a předseda ODS Petr Fiala. Ten ve svém projevu poděkoval lídrovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi za spolupráci a za to, že drží slovo. Jejich společná cesta v rámci koalice Spolu podle Fialy bude pokračovat i na senátní úrovni a zároveň vyzval, aby ODS společně s lidovci a TOP 09 hledala kandidáta na prezidenta. Volby hlavy státu se uskuteční v lednu 2023.

„Věřím, že společně najdeme nejlepšího kandidáta na prezidentský úřad. Měli bychom být dostatečně moudří a zodpovědní, aby na Hrad usedl prezident, pro kterého budou zásadní hodnoty jako svoboda a demokracie. Musí to být člověk, který bude ctít Ústavu a její tradice, nebude rozdělovat společnost a bude důstojnou hlavou státu. K tomu míří má poslední výzva. Pojďme spolu takového člověka najít,“ řekl v sobotu dopoledne na sjezdu premiér Fiala.

Jurečku ocenil za to, že vždy drží slovo a na čem se prý domluví, tak to platí. Úspěch koalice Spolu je podle Fialy právě velkou zásluhou předsedy lidovců Mariana Jurečky. Ten bude na dvoudenním sjezdu obhajovat post předsedy a je zatím jediným kandidátem.

Spolupráce podle Fialy bude pokračovat i v rámci senátních voleb.

K vládnímu působení premiér uvedl, že kabinet čeká spousta úkolů a výzev. „Musíme změnit energetiku tak, abychom nebyli závislí na libovůli Kremlu, aby firmy a domácnosti měly dostatek energií za přijatelnou cenu. Musíme důstojně zvládnout uprchlickou vlnu a pomoci občanům, kteří nebudou schopni sami zvládnout inflaci a nastupující drahotu,“ poznamenal premiér.

Pekarová: Jsme trochu bratranci

Pro ODS i KDU-ČSL je podle Fialy klíčové zejména to, aby rodiny s dětmi fungovaly co nejlépe a aby na ně ekonomické těžkosti doléhaly co nejméně.

Spolupráci ocenila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jestliže vy jste bratři a sestry, tak my jsme trochu vaši bratranci a jsem velmi ráda, že jsem za vámi do Ostravy přijela. I já pevně věřím tomu, že společného kandidáta na Hrad nalezneme a podaří se nám nastavit společenskou kulturu tak, jak ji aktuálně nastavujeme ve vládě i Sněmovně,“ prohlásila šéfka TOP 09.

Narážela tak i na minulost, když se TOP 09 v roce 2009 odštěpila právě z lidovců. Hlavním strůjcem této cesty byl tehdy především Miroslav Kalousek.

Tagy: