Kdo nevolí, je pukavec, burcují celebrity. Komu dali hlas známí herci nebo Limberský?

Dlouhé týdny se politické strany, hnutí a koalice snažili voliče přesvědčit, aby jim dali svůj hlas. Kampaně vybízely mnohdy především k tomu, aby šli Češi vůbec volit. Motivací pro mnohé mohou být oblíbení herci, zpěváci, sportovci nebo influenceři. Ti šli sami příkladem a volební účastí se pochlubili na sociálních sítích.

Fotbalista David Limberský byl i s rodinou volit už v pátek odpoledne. Na sociálních sítích k fotografii u volební urny připsal, tag #spolu. CNN Prima NEWS potvrdil, že hlas s manželkou Lenkou dali koalici Spolu. „Volil jsem je kvůli ODS. Tu jsem volil pravidelně. A i když letos kandidují společně ještě s dalšími stranami, je třeba je podpořit. Snad to dobře dopadne,“ okomentoval Limberský.

K volební urně došla svůj hlas vhodit i uznávaná česká herečka Eva Holubová. Jedna z hvězd seriálu Slunečná na sociálních sítích i prozradila, že volila Piráty a STAN a podotkla, že se jedná o jistou formu poděkování. Přiznala, že celá její rodina žije volbami a vybídla, aby šli Češi volit. Herečka si ale stěžovala na chování volební komise.

Její kolega ze Slunečné Marek Lambora nezůstal pozadu. Na sociálních sítích pobízel především mladé lidi, aby se k volbám nezdráhali jít. „Teď už jen doufám, že bude v sobotu večer aspoň malý důvod k oslavě,“ připsal k fotografii, na které vhází svůj volební hlas do urny.

S humorem pojala názory některých voličů i herečka Tereza Brodská, která též hraje v seriálu Slunečná. Na sociálních sítích sdílela příspěvek, na němž její pes očůrává politický banner. „Tentokrát se názorově, můj milej, rozcházíme! Já volit jdu,“ napsala.

V mluveném videu na Instagramu pak lidi vyzvala ke stejnému jednání „Chtěla jsem jen připomenout, jak důležité je jít volit. Vždy je to důležité, ale tentokrát je to hodně. Takže já jdu,“ řekla.

Na volební účast nezapomněli ani zpěváci. Zpěvačka Bára Poláková se na sociálních sítích rozepsala například o tom, jak je politika důležitá. „Ta politika je budoucnost. Všech. I těch, kteří se ještě nenarodili. To je to, co jim tu necháváme. Jako vzkaz. Jako místo, kde budou žít. Tím pádem taky vize, vize je TA politika. Tak si to ještě do zítra rozmysli,“ připsala k fotografii, na níž drží volební lístky.

V posledním týdnu před volbami navíc mnohdy slyšela názory lidí, kteří říkali, že je politika nezajímá, nerozumí jí nebo neví, koho volit. A proto dala tip. „Vy, co nevíte, koukněte na videa, která dělá Kovy. Jsou super zábavná a srozumitelná,“ připsala k příspěvku.

Český úspěšný youtuber Karel „Kovy“ Kovář, který se snažil přiblížit politickou situaci před volbami a dát především mladým lidem srozumitelné informace, též na sociálních sítích sdílel fotografii od voleb – šel příkladem. Volební hlas do urny vhodil navíc v místnosti, kde měl třídu.

Do své staré školy v Berouně se při plnění občanské povinnosti podíval i moderátor a zpěvák Leoš Mareš. Kromě fotografií, na nichž sedí v jedné z lavic, sdílel i snímek, na němž je název školy s českou vlajkou. „A je to,“ připsal, a jako hudební podkres zvolil českou hymnu.

Herec Karel Zima CNN Prima NEWS ještě před volbami sdělil, koho svým hlasem podpoří – koalici Pirátů a Starostů. „Protože za nimi není žádný skandál, mají čistý štít, dělají konkrétní a moderní politiku, která vidí dopředu. Jde jim stejně tak o stát jako o jednotlivce,“ svěřil se. Na sociálních sítích pak v pátek sdílel fotografii, na níž hází hlas do urny. „Pojďme volit! A pokud chceme, aby naše krásná a dobrá vlast měla krásnou a dobrou budoucnost, nevolme nedobrého stbáka,“ připsal.

Ve vysílání CNN Prima NEWS před volbami komentoval kampaně jednotlivých stran i zpěvák Tomáš Klus. I on se rozhodl sdílel video, na němž lidem ukazuje že „šel volit, volil a odvolil.“ Připsal i vzkaz, že podpořit někoho svým hlasem nezabere mnoho času.

Hudebník a rapper Lipo, vlastním jménem Jonáš Červinka, též sdílel svou cestu k volbám. „V Praze je krásný den! Jdu volit, kroužkuji a věřím, že to dobře dopadne. Tu naději si vzít nenechám,“ připsal ke svému příspěvku.

A šťastnou ruku u voleb popřál i autor knihy Konec prokrastinace a kurzů kritického myšlení Petr Ludwig. „Cítím, že letos by to mohlo vyjít,“ připsal.

K volbám se vydaly i další celebrity jako Nikol Leitgeb (dříve Štíbrová) či zpěvačka Martina Pártlová, které spolu vytváří mimo jiné komediální pořad 3v1. Obě vybízely k účasti ve volbách. Pártlová navíc s nadsázkou připsala: „A kdo nepůjde volit, je pukavec.“

S větou „a děj se vůle lidu“ šel do volební urny vhodit svůj hlas i moderátor CNN Prima NEWS a sportovec Roman Šebrle. Česká slavice Lucie Bílá ke společné fotografii se svým přítelem Radkem Filipim před volební místností připsala: „My máme splněno.“ Následovalo krátké video, kde Bílá vházuj svůj hlas do volební urny.

Tagy: