Pojďte to vládě vytmavit, burcuje opozice voliče. Smrtící signál však nepřijde, říká expert

Komentátor Miroslav Korecký

K věci (922)

Komunální volby z části budou referendem o vládě. V pořadu K věci to přiznal komentátor Miroslav Korecký. Zároveň podotkl, že se opozice pokouší voliče vybudit, aby právě u voleb kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) jeho jednání vytmavili. Dodal však, že se něco takového nepodaří.

„Z větší části se bude jednat o klasické komunální volby, ale trochu se bude jednat i o referendum o vládě. Tím jsou každé volby. Je to jediná možnost, kdy se lidé – kromě účasti na demonstracích – mohou vyjádřit k politice. Posílají tím vzkaz,“ uvedl Korecký.

Připomněl situaci z roku 2008, kdy Jiří Paroubek z krajských a senátních voleb udělal referendum o Topolánkově vládě. „To nakonec ovládlo volby a vládu převálcovalo. Tohle jsou však volby ještě o řad níž. Vybíráme si místní zastupitele a ne vždy se tam podaří velkou politiku nacpat,“ pokračoval komentátor.

Právě opozice, zejména hnutí ANO a SPD, se pokouší občany vybouřit, aby ke komunálním volbám šli. „Snaží se ve své pozici lidi vybudit, aby si to přišli s vládou rozdat a vytmavit jí to, jak špatně spravuje zemi a přidává jim na složenkách s energiemi. To se však dramaticky nepodaří,“ hodnotil Korecký. Konečný výsledek si ale vláda bude muset i tak přebrat.

Volby, jež vládu povolily

Vzpomněl rovněž na vládu Vladimíra Špidly (ČSSD). „Tehdy šlo o volby do Evropského parlamentu. Zdály se nám jako nedůležité, nakonec ale jeho vládu povalily. Ačkoliv nějaký vzkaz vláda dostane, bude mít omezený náboj. Nacházíme se v době evropského předsednictví a nehrozí, že by se vláda otřásla,“ uvedl. Na dotaz, zda skutečně nemůže nastat podobná situace, jako za Špidly, odpověděl jasně: „Nemyslím, že by zde byl tak dramatický efekt. Ani průzkumy o tom nic neříkají. ANO může posílit, ale pro koalici Spolu se nebude jednat o propadák. Dostanou od voličů vzkaz, kdy jim vyčtou půlroční přešlapování v energetice, ale nevyšlou jim smrtící signál,“.

Jak kauzy Dozimetr a Čapí hnízdo ovlivní blížící se volby? A jak Korecký hodnotí kampaně? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: