Svoboda: Koupil jste byt za 400 tisíc, stojí 30 milionů. To rodiče, reagoval Čižinský

Superdebata: Bitva o Prahu (921)

Předvolební debata kandidátů na pražského primátora na CNN Prima NEWS se přenesla i do osobní roviny. Lídr kandidátky Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) nařkl lídra Prahy sobě Jana Čižinského, že prosazuje zákaz prodeje městských bytů, ale jeho rodina přitom tímto způsobem k bytu přišla. Starosta Prahy 7 to označil za fake news, jelikož byt měli kupovat jeho rodiče před řadou let, v době vlády ODS, kdy byl sám ještě na studiích. Debatovalo se v tu chvíli o tom, zda jsou kandidáti v Praze pro, nebo proti privatizaci městských bytů.

„V příštím volebním období kandidáti zvednou ruku pro závazné ustavení, aby se v příštím volebním období dále nerozprodával městský bytový fond? Ano nebo ne? Já na takto položenou otázku odpovědět nedovedu. Pro něco tak vágního, co jste definoval, bych ruku nezvedl,“ uvedl Svoboda k politice současné koalice, která nechce prodávat městské byty.

Opřel se přitom do lídra Prahy sobě. „Jen bych chtěl vám, pane Čižinský, připomenout, že vy jste získal byt za 400 tisíc v naprostém centru Prahy, který má dnes cenu 30 milionů,“ uvedl bývalý primátor.

Podle starosty prahy 7 však Svoboda šíří dezinformace. „Na panu docentovi mě to mrzí, že to říká stylem fake news. Dobře ví, že jsem nezprivatizoval byt – ani moje žena, ani děti. Koupili ho moji rodiče od ODS před 20 lety. Je to podsouvání divákům,“ hájil se.

Svoboda kontroval, že se současnou politikou by jeho rodina byt nezískala. „Je to jednoduché. Jenom říkám, že když vy jste zvedl ruku proti prodeji, tak že vlastně zvedáte ruku proti své rodině,“ neodpustil si kandidát na primátora za ODS.

Čižinský se však bránil tím, že o nákupu nemohl sám nijak rozhodovat ani ho ovlivnit. „Já jsem byl na studiích v té době. Jsem hrozně rád, že jsme tu loď otočili skoro do protisměru,“ dodal ke svému současnému postoji vůči privatizaci městských bytů.

Poslechněte si záznam předvolební superdebaty s kandidáty na primátora:

Tagy: