Noční můra českého pokerového boháče Staszka: Spadeno na něj měl vražedný gang

Martin Staszko

Vražda mistra pokeru

Švábův gang v čele s Michaelem Švábem, vystupujícím pod jménem Robert Kelner, má na svědomí vraždy a vydírání podnikatelů mezi lety 2011 a 2013. Do hledáčku gangu se dostal i úspěšný český pokerový hráč Martin Staszko, který ve stejné době zbohatl na pokerovém turnaji v Las Vegas. Díky svému tušení možná unikl smrti.

Staszko před deseti lety skončil na druhém místě turnaje Světové pokerové série a vyhrál sto milionů korun. Kvůli tomu se zřejmě dostal do hledáčku Švábova gangu. Úterní deník Blesk uvádí, že již dva týdny po jeho výhře kontaktoval Šváb šéfa Asociace českého pokeru Milana Slámu. „Chci Martina pozvat na soukromou akci do Cannes. Může si říct o jakoukoliv částku,“ cituje Blesk mafiána.

Podle podcastu Seznam Zpráv České podsvětí se jednalo o soukromou akci Švába, který vystupoval pod zvučným jménem Robert Kelner. Staszkovi nabízel, aby si zahrál o velké peníze na soukromém pokerovém večírku. „Lákali mě, abych letěl někam do Francie. Nabízeli mi, že si zahraju poker s nějakým starším hráčem, co tomu nerozumí, a že mi za to dají ještě pět tisíc euro,“ popsal Staszko pro CNN Prima NEWS a dodal, že částka byla ještě zvyšována.

„Za prvé mi to přišlo zvláštní a za druhé jsem na to ani neměl čas,“ popsal hráč pokeru, proč nikam nejel. Možná si tím zachránil život. „Nemusel jsem tu vůbec být,“ přiznal Staszko Blesku.

Podnikatele zakopali v poušti

Šváb totiž v roce 2012 vylákal bohatého podnikatele do Dubaje pod záminkou smlouvy k developerskému projektu. Švábovi komplici ho ale spoutali a vydíráním od něj získali pin ke kartě a hesla do internetového bankovnictví. Z jeho konta pak vybrali dva miliony korun. Podnikatele poté donutili vypít láhev tvrdého alkoholu a zavezli do pouště, kde ho ubili a zakopali. Jeho tělo se nikdy nenašlo.

Šváb byl spolu se svými šesti komplici zatčen v roce 2013. Jeho gang měl na svědomí dvě vraždy, žaloba ho ale vinila i z únosů, vydírání a loupeže. Hlavní organizátoři Michael Šváb a Libor Skopalík dostali doživotí, ostatní členové gangu tresty odnětí svobody v rozmezí čtyř až 30 let.

Martin Staszko pro Blesk přiznal, že se zlodějů stále bojí. I proto se vyhýbá mediální pozornosti. Žije se svou o patnáct let mladší manželkou Radkou, se kterou má čtyřletého syna Tobiáše. Pokeru se věnuje i nadále.

Tagy:
smrt Francie vražda Las Vegas Dubaj Cannes peníze gang poker gangy Michael Šváb Švábův gang Martin Staszko Blesk