Vražedný útok v Paříži: Jasná chyba psychiatrů, islamista měl být pod dozorem, říká ministr

V sobotu večer zabil mladík u Eiffelovy věže německého turistu.

Francouzský ministr vnitra o útoku v Paříži

V případu útočníka, který v Paříži v sobotu podle policie zabil německého turistu, selhala psychiatrická péče. V pondělí to prohlásil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, podle něhož měl být šestadvacetiletý radikální islamista pod psychiatrickým dozorem. Lékaři však jeho stav označili za zlepšený, uvedl ministr.

Francouz íránského původu je podezřelý, že v sobotu večer nedaleko Eiffelovy věže zabil německého turistu a dva další lidi zranil. Policii byl známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky. Dříve byl rovněž v péči psychiatrů.

ČTĚTE TAKÉ: Útok v Paříži: Muž zabil kolemjdoucího, dalšího zranil. Volal Alláhu akbar, tvrdí policie

„Bylo to jasné selhání psychiatrů. Lékaři několikrát konstatovali, že je na tom lépe,“ řekl v pondělí Darmanin v ranním vysílání televize BFMTV. Radikál měl mít podle ministra nařízen psychiatrický dohled, který by umožnil předejít útoku.

Francouzské úřady podle AFP v říjnu oslovila matka podezřelého, která měla obavy z chování svého syna. Policie muže, který při útoku podle Darmanina volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký), zadržela za pomoci taseru. V nahrávce zveřejněné na sociálních sítích přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát.

PODÍVEJTE SE: Muž, který měl zavraždit turistu u Eiffelovy věže, slíbil věrnost Islámskému státu, uvedl francouzský prokurátor

Tagy: