Útok v Paříži: Muž zabil kolemjdoucího, dalšího zranil. Volal Alláhu akbar, tvrdí policie

Ilustrační foto

Útok v Paříži

Útočník v centru Paříže v sobotu zabil jednoho kolemjdoucího a dalšího zranil, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Podle policejních zdrojů agentury AFP byl Francouz úřadům známý jako radikální islamista s psychickými problémy. Před zadržením prý volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Vyšetřování útoku převzala protiteroristická prokuratura. Agentura Reuters napsala, že podezřelý policii řekl, že ho rozrušila situace v Pásmu Gazy. Soustrast rodině zabitého vyjádřil francouzský prezident Emmanuel Macron nebo německý kancléř Olaf Scholz. Podle francouzských úřadů měl zabitý turista německé a filipínské občanství.

„Policie právě odvážně zadržela útočníka, který napadl kolemjdoucí v Paříži, u nábřeží Quai de Grenelle. Jeden člověk zemřel a jednoho ošetřili pařížští hasiči. Vyhněte se, prosím, této oblasti,“ napsal ministr na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdý střet známých vězňů. Kočner se pustil do mafiánského bosse, nechutnaly mu palačinky

Útok se odehrál kolem 21:00 nedaleko Eiffelovy věže. Útočník nožem zabil Němce narozeného v roce 1999, jeho žena vyvázla bez zranění, ale v šoku. Poté ještě napadnul postaršího Francouze a anglického turistu, kterého udeřil kladivem do oka. Podle webu Le Parisien, který muže označil za Armanda R., se ho pokusila zadržet čtveřice policistů, které však tvrdil, že u sebe má bombu.

Při útoku muž, kterého policie nedlouho poté zadržela, podle Darmanina volal Alláhu akbar (arabsky Bůh je velký). Úřadům byl Francouz narozený v roce 1997 už dříve známý jako radikální islamista s psychickými obtížemi. Za přípravu jiného útoku byl v roce 2016 odsouzen ke čtyřem rokům vězení. Nyní je vyšetřován pro vraždu a pokus o vraždu.

Policii muž řekl, že byl naštvaný, „protože tolik muslimů umírá v Afghánistánu a v Palestině“. V Pásmu Gazy vede Izrael od 7. října, kdy byl napaden, válku proti teroristickému palestinskému hnutí Hamás. Agentura DPA uvedla, že také vyjádřil přesvědčení, že Francie nese za válku v Gaze zodpovědnost. Chtěl prý zemřít jako mučedník.

Francouzská premiérka Elisabeth Borneová v reakci na útok uvedla, že se její země terorismu nepoddá. Macron ve svém příspěvku na sociální síti X vyjádřil soustrast rodině zabitého Němce a současně potvrdil, že se případem začala zabývat protiteroristická prokuratura.

Útok v Paříži se odehrál necelé dva měsíce poté, co v Arrasu na severu země mladík hlásící se k teroristické organizaci Islámský stát (IS) přímo ve škole ubodal učitele. Ve Francii od té doby platí nejvyšší stupeň varování před terorismem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrůzný útok v Šale. Tři lidé zemřeli, dva utrpěli zranění, útočník vyskočil z okna

Tagy: