Posun v případu požáru v Českém Švýcarsku. Policie zná okruh lidí, kteří ho mohli založit

Krajští kriminalisté už mají vytipovaný okruh lidí, kteří podle nich mohli založit požár v Českém Švýcarsku. Uvedli to na úterní tiskové konferenci. V létě minulého roku plameny pohltily přes 1 500 hektarů národního parku a zničily i několik domů.

„Zabýváme se okruhem osob, které se v lokalitě v té době nacházely a dá se říct, že mohou být za jistých okolností podezřelé z toho, že se mohly účastnit založení požáru,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele pro Ústecký kraj Zbyněk Dvořák.

Jako ohnisko požáru vyšetřovatelé určili oblast Malinového dolu. Podle nich ho mohl způsobit například nedopalek od cigarety nebo rozdělaný oheň.

„Víme, že k zahoření lesního porostu došlo manipulací s otevřeným ohněm. Ale zda šlo o úmyslné jednání, to ještě stále vyšetřujeme,“ doplnil Dvořák s tím, že kriminalisté stále čekají na odborné vyjádření hasičů.

Podle informací CNN Prima NEWS je jednou z vyšetřovacích verzí i možnost, že požár založili turisté, kteří v lokalitě popíjeli. Policie nepotvrdila, zda jsou mezi podezřelými cizinci.

Policisté tak prozatím nikoho neobvinili. V případě dopadení viníka a uznání viny mu za trestný čin obecné ohrožení hrozí až osm let vězení.

Tagy:
policie požár vyšetřování hasiči Ústecký kraj České Švýcarsko Policie České republiky Národní park České Švýcarsko