Pokud chce stát zvýšit daně, ať cílí na pivo, řekl expert. Prozradil, o kolik podraží alkohol

Co na to vaše peněženka 6.9.2022

Kvůli energetické krizi vše zdražuje, a to včetně alkoholu. Podle generálního ředitele Mast-Jägermeister CZ Jiřího Štětiny se ale u lihovin dočkáme citelného zdražení teprve na podzim, případně na začátku příštího roku. V pořadu Co na to vaše peněženka také varoval, že pokud by vláda přemýšlela o zvýšení spotřební daně u tvrdého alkoholu, mohlo by to vést k další metanolové aféře.

„Vstupní náklady se zvyšují, spotřebitel je ale ještě plně nepocítil. Mezi výrobou a regálem je poměrně značné zpoždění, až šest měsíců. Dá se tak předpokládat, že od podzimu, nebo nejdéle od začátku příští roku, dojde v sektoru lihovin k výraznému zdražování, a to v desítkách korun,“ varoval Štětina.

Generální ředitel Mast-Jägermeister CZ ale připouští, že situace se vyvíjí a predikce se mohou lišit. „Ceny energie ovlivňují vstupy – obalové sklo tvoří 30 procent nákladu výrobku. Při dramatickém zdražení se stává nedostupným,“ popsal v pořadu Co na to vaše peněženka.

Léto lihovinám nenehrává

Nákladnější je pro ně ale i doprava, cukr a další. „Mohl bych pokračovat dál, velmi těžko bych hledal komoditu, kde není problém,“ připustil. Zvlášť po covidu prý výrobci lihoviny strádali. „Radostně prožité léto tomu moc nenahrálo, v parném létě se lihoviny příliš nekonzumují,“ doplnil.

Ve vysílání CNN Prima NEWS také zmínil, že na tvrdý alkohol vláda uvalila vyšší spotřební daň než třeba na pivo a víno. „Pivo a víno je disproporčně zvýhodněno. Pokud by stát uvažoval o spotřební dani, měl by se podívat na pivo,“ navrhoval.

Až 50 procent zkonzumovaného alkoholu v České republice je totiž právě pivo. „U piva máme jednu z nejnižších daní v Evropě, v 80 procentech restaurací stojí méně než balená voda... Kdyby zvýšená daň byla zacílená na nás, brali bychom to jako neférový krok,“ uvedl.

Pokud by se tak stalo, mohla by navíc podle něj hrozit další metanolová aféra. „Zvýší to atraktivitu šedé nebo černé ekonomice a podobná věc může hrozit,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. V roce 2012 kvůli jedovatému metanolu v alkoholu zemřely desítky lidí.

Tagy: