Pokud chceme přežít, musíme zabezpečit vnější hranici, shodli se Konečná s Pospíšilem

Jiří Pospíšil

360° 3.10.2023

V boji proti nelegální migraci je třeba si vyjasnit, kde se nachází hranice mezi členským státem a vnějším prostorem, která není dostatečně hlídaná. Právě tu je třeba zajistit, shodli se v pořadu 360° europoslanci Kateřina Konečna (KSČM) a Jiří Pospíšil (TOP 09). Zatímco však zástupce vládní koalice označil za tuto oblast Maďarsko, předsedkyně komunistů vidí problém především od Středozemního moře, odkud se prý celá věc jen kaskáduje do dalších zemí.

Aktuální problém s migrací na slovenských hranicích prý tamní vláda dostatečně neřešila. „Nárůst případů nelegální migrace je až 900násobný. Údaje ukazují na to, že maďarsko-slovenská hranice je zcela průchozí a jako cedník. Doufám, že možný budoucí premiér Fico splní co nejdříve svá slova o tom, že celou situaci vyřeší,“ řekla Konečná.

ČTĚTE TAKÉ: Neziskovky dělají spojnici mezi pašeráky a EU, tvrdí Zdechovský. Migrační pakt nemůže projít

Pospíšil v souvislosti s tím připomněl, že Česko není zemí, jejíž hranice je současně i tou vnější vzhledem k Evropské unii. „Migranti k nám tedy přicházejí z jiné členské země, přičemž se musíme ptát, zda na Slovensko tito lidé proudí z Maďarska, či přes Ukrajinu. Problém se musí řešit komplexně, nikoliv kaskádovitými opatřeními,“ uvedl europoslanec v pořadu 360°.

Zásadní otázkou pro něj zůstává to, jak zamezit nelegálnímu vstupu na území členských států. „Musíme si tedy klást otázku, kde je ona vnější hranice otevřená či nedostatečně zajištěná. Pravděpodobně se jedná o Maďarsko, tam je třeba jednat,“ zdůraznil Pospíšil.

Celý problém však podle Konečné spočívá již v oblasti Středozemního moře. „Neumíme se domluvit se zeměmi, kde začíná cesta uprchlíků. Pokud v Evropské unii rozhodnou, že daný člověk nedostane azyl, což se stává ve většině případů, pak se vrací zpátky do země, odkud přišel,“ dodala.

„Minulý rok požádalo o azyl v Evropě téměř milion zájemců. A to nehovořím o nelegální migraci. Musíme se tedy rozhodnout, zda chceme takto dál nafukovat Evropu. Nemyslím si, že je to únosné. Je opravdu nezbytné pořádně chránit vnější hranici, pokud chceme přežít dlouhodobě tento nápor,“ zaznělo od europoslance koaliční vlády.

Tagy: