Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Důvodem je migrace, oznámil Fiala

Na německých hranicích budou hlídkovat i čeští policisté.

Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem

Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval v úterý dopoledne na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Slovenský premiér Ľudovít Ódor konstatoval, že tamní vláda rozhodne o své reakci ve středu.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února. „Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů,“ uvedl Fiala.

Slova předsedy vlády následně potvrdil i ministr vnitra Rakušan (STAN). „Jde o opatření nutné pro účinný boj se skupinami převaděčů a nelegální migrací. Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující,“ konstatoval.

Podobným způsobem bude podle Rakušana hranici se Slovenskem kontrolovat také Polsko. „Jsme samozřejmě v kontaktu jak se slovenskou stranou, tak s rakouskými a německými sousedy. Kontroly plánujeme do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci,“ uvedl ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Řeháková prolomila mlčení. Popsala důvody odchodu z Hradu, vyjádření přidal i Petr Pavel

Kontroly zajistí svými silami policie, počítá se spoluprací s celní správou. Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, kontroly se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi Českem a Slovenskem je 27 bývalých hraničních přechodů, z toho 17 silničních, sedm železničních a tři říční, doplnilo vnitro.

Kontroly zavede i Polsko

Polsko zavede na deset dní dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem od půlnoci na středu. V úterý to podle webu Onet.pl oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko se chystá zavést kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli nárůstu nelegální migrace.

Polský ministr vnitra v úterý hovořil o snaze zabránit nelegální migraci z jihovýchodní Evropy. „Balkánská trasa, jejíž jedna větev vede přes Polsko, bude účinně zablokována,“ citoval ho polský server. Šéf polského kabinetu Morawiecki dříve řekl, že nařídil Kamińskému zavedení kontrol u autobusů, aut a dodávek, u nichž je podezření, že převážejí migranty.

Kamiński dodal, že o opatření Varšava uvědomila Slovensko, stejně jako Českou republiku, Německo, Rakousko a Evropskou komisi. Velitel pohraniční stráže Tomasz Praga doplnil, že opatření bude možné v případě potřeby prodloužit a že by kontroly mohly trvat až dva měsíce.

Vedle toho slovenský premiér Ľudovít Ódor po oznámení Česka a Polska o zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem podotkl, že migrace potřebuje evropské řešení a samostatné kroky států vyvolají kaskádový efekt. Podle Ódora slovenská vláda rozhodne o své reakci ve středu.

Tagy: