Neziskovky dělají spojnici mezi pašeráky a EU, tvrdí Zdechovský. Migrační pakt nemůže projít

Tomáš Zdechovský v Partii Terezie Tománkové

360° 26.9.2023

Je důležité eliminovat některé neziskové organizace, které převážejí nelegální migranty do Evropy, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Dělají spojnici mezi pašeráky a Evropskou unií,“ řekl na jejich účet. V souvislosti s uprchlíky také uvedl, že státy vracejí jen 17 procent odmítnutých ekonomických běženců. Migrační pakt, který za Česko ratifikoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), nemá z jeho pohledu šanci projít kvůli konečným nákladům. Hostem pořadu byl rovněž poslanec Radek Koten (SPD).

„V nynější situaci je důležité eliminovat některé neziskové organizace, které převážejí nelegální migranty do Evropy. Rovněž je nutné zdůraznit, že 70 procent lidí, kteří na kontinent směřují, nesplňuje žádné podmínky pro ochranu v rámci EU,“ vypíchl europoslanec ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rakušan: Odmítám fámy o migračním paktu. Žádné kvóty, nic neplatíme, nemůže to být lepší

Podle něj se představitelé členských států bránili daný problém pojmenovat. „Neziskovky opravdu dělají spojnici mezi pašeráky a Evropskou unií,“ řekl Zdechovský. Reakci poslance Kotena, podle něhož jsou tyto organizace placené samotnou Evropskou unií, lidovec rázně odmítl. „Právě díky práci několika europoslanců bylo financování zastaveno. Peníze získávají většinou z nezávislých zdrojů, za nimiž velmi často stojí firmy napojené na Rusko,“ oponoval v pořadu 360°.

Celý problém podle Zdechovského nevzniká v samotné EU, nýbrž v zemích, odkud migranti přicházejí. „Dnes se vrací pouze 17 procent z těch, kteří přicházejí do Evropy a mají zakázaný vstup, protože nesplňují kritéria. To není jen o výtkách ze střední a východní Evropy, jde i o západní Evropu, která si musí nalít čistého vína. Především Německo a další státy musí celý problém pojmenovat,“ je přesvědčen.

Migrační pakt, který byl jednou z navrhovaných možností, jak složitou situaci v EU řešit, a který byl ratifikován Rakušanem, nemá podle Zdechovského šanci projít v současném znění. „Částka za jednoho odmítnutého žadatele ve výši 20 tisíc eur se ukazuje jako nesmyslná. Nejdříve se hovořilo o 30 tisících žadatelů, v současné době je řeč o 300 tisících. Pro Česko by to znamenalo nikoliv miliardu, ale rovnou deset miliard korun. Myslím, že jakmile se členské státy podívaly na reálná čísla, zjistily, že se jedná o nemravný a naivní návrh,“ uvedl. Dohoda je v jeho očích slabá a neodpovídá současné migrační situaci. „Pokud by byla schválena v této podobě, většina států by ji nedodržovala,“ myslí si Zdechovský.

Srovnal migraci z neevropských zemí s přijetím válečných uprchlíků z Ukrajiny. „Zatímco v případě ukrajinských uprchlíků jsme totožnost znali nebo jsme byli schopni si ji jednoduše ověřit, tady bohužel podobnou možnost nemáme. České tajné služby dlouhodobě varují, že na území států mohou přicházet členové teroristických organizací,“ vypíchl europoslanec.

Mezi vysněné země uprchlíků Česko nepatří

Poslanec za SPD v pořadu 360° vyjádřil obavy z možného pohybu nelegálních migrantů po území ČR. „Tito lidé by mohli tranzitovat přes nás do Německa. Jenže na hranicích je nepustí dál a zůstanou na naší straně. Ač se budou chtít stále dostat tam, Němci nám je mohou v klidu pořád vracet,“ pronesl Koten.

Podle lidoveckého europoslance však uprchlíci nemají zájem zůstávat u nás. „Do Německa zamíří dřív nebo později. Jediné jejich dvě vysněné země v Evropě jsou právě Německo a Švédsko,“ shrnul.

Hosté dále hovořili o situaci na slovenských hranicích či plánech Evropského parlamentu do budoucna v otázce migrace. Více se dozvíte v úvodním videu.

Tagy: