Pokud chcete kupovat bydlení, neotálejte, radí experti. Vyjednávání o ceně ale nečekejte

Podle expertů je vhodný čas na pořízení nemovitosti.

Nemovitosti zdražují

Čas přestřelených nabídek bytů a domů je pryč, jejich ceny přesto rostou, upozorňují odborníci na trh s nemovitostmi. I když data ukazují zlevňování nemovitostí v inzerátech, roste počet zájemců o ně, a to zmenšuje ochotu prodejců vyjednávat. Pokud tedy chcete kupovat bydlení, odborníci radí neotálet.

Dvě místnosti, čtyřicet osm metrů čtverečních a výhled na město. Cenovka? Šest a půl milionu korun. Přestože by se podobný byt v krajském městě i před rokem prodával podle realitních kanceláří za podobnou cenu, přišla jedna zásadní změna.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda sice hájí spotřebitele, ceny energií se přesto zvednou, řekl Gavor. O kolik podraží paliva?

„Prodávající by si za tu samou cenu počkal na kupujícího výrazně déle. Nyní si myslím, že ho najdeme za měsíc, zatímco před rokem by to byly tři až čtyři měsíce,“ sdělil CNN Prima NEWS obchodní ředitel Maxima Reality Jakub Šolar.

Oživení trhu nasvědčují i změny v nabídkových cenách –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v Praze se sice drží, jinde v posledním čtvrtletí klesají. Třeba ve Středočeském kraji oproti jaru o pět procent, v Brně o čtyři. Podle odborníků to ale spíše než na zlevnění ukazuje na konec přestřelených požadavků prodávajících.

„Rozdíl mezi nabídkovými cenami a transakčními cenami je na trhu patrný a pohybuje se v rozmezí pěti až patnácti procent. Tyto dva pohledy se někde musí potkat, většinou to je někde mezi,“ vysvětlil ředitel oddělení nemovitostí a stavebnictví z Deloitte Česká republika Petr Hána.

Roli hraje i snižování základních úrokových sazeb Českou národní bankou. „Úrokové sazby hypotečních úvěrů příliš neklesají. A dá se očekávat, že to teprve nastane. Úpravy úrokových sazeb směrem dolů bych očekával někdy od září letošního roku,“ naznačil Hána.

Ceny pravděpodobně opět porostou

Právě levné hypotéky přitom pravděpodobně ceny opět poženou nahoru. „Ceny nemovitostí jsou někde u pomyslného dna a pomaličku se odrážejí nahoru. Je proto dobrý čas kupovat, ale doporučuji jednoznačně přemýšlet nad tím, co kupovat a pracovat samozřejmě s cenou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS oblastní ředitel M&M Reality Jan Martina.

I teď se podle realitních kanceláří vyplatí s majiteli o ceně ještě smlouvat. I když už méně úspěšně, než před několika měsíci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: ČNB snížila úrokovou sazbu, hodnota je nejníže za dva a půl roku. Trh vývoj očekával

Tagy: