Gavor: Vláda sice hájí spotřebitele, ceny energií se přesto zvednou. O kolik podraží paliva?

Výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor

K věci (212)

Ve státní energetické koncepci vláda deklaruje, že se bude snažit hájit zájmy spotřebitelů. Systém revize emisních povolenek se ale zřejmě nepovede zvrátit, takže lidé zaplatí víc, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor. V brzké budoucnosti by se podle něj měla v důsledku uhlíkové daně zvednout cena benzinu či nafty o nejméně dvě koruny na litr.

Státní energetickou koncepci Gavor popsal jako rámec k budoucímu rozvoji tuzemské energetiky. „Mělo by to být závazné doporučení pro státní orgány, nemá to ale nějakou exekutivní vymáhací povinnost vůči soukromým subjektům,“ řekl ředitel ANDE.

ČTĚTE TAKÉ: Olympiáda v Praze by byla katastrofa, varoval Kovanda. Politici si jen „staví pomníček“

Dodal, že koncepce bude také ovlivňovat vývoj cen energií. „Vláda celkem správně podotkla, že samotná státní energetická koncepce není dokument, který by už předepisoval zdražení benzínu či nafty, ale na druhé straně vytyčuje rámec a s budoucím zdražením počítá,“ sdělil Gavor.

Koncepci odborník na energetiku vnímá také jako „politickou deklaraci, že se vláda bude snažit hájit zájmy spotřebitelů“. Vláda sice podle něj doufá, že se podaří zvrátit nový systém prodeje emisních povolenek, on sám ale tak optimistický není. „V konečném důsledku to opravdu budeme platit my,“ uvedl expert.

Politici a úředníci na evropské úrovni si ale podle něj uvědomují, že uhlíková daň nemůže na obyvatelstvo dopadnout plnou silou, protože by to pro lidi bylo neúnosné. V první fázi by tak cena emisní povolenky pro obyvatelstvo byla ohraničena částkou 45 eur za tunu oxidu uhličitého. „Při této ceně povolenky nám distributoři paliv zdraží benzín a naftu nejméně o dvě koruny za litr,“ míní šéf ANDE.

„Na druhé straně každý uhlíkový odpustek znamená příjem do státního rozpočtu, takže můžeme očekávat pokračování různých pomocných programů, jako je Nová zelená úsporám a podobně,“ dodal Gavor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi jsou mistři slev, akcí ale ubylo. Nevídané, říká expert a vysvětlil, co za tím stojí

Tagy:
energie ceny ekonomika politika palivo energetika spotřebitel Jiří Gavor emisní povolenka produkty a služby ekonomika, obchod a finance vládní politika energie a zdroje ANDE