ČNB snížila úrokovou sazbu, hodnota je nejníže za dva a půl roku. Trh vývoj očekával

České banky lákají na zvýšené úroky spořicích účtů.

ČNB snížila úrokovou sazbu

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. Zpomalení uvolňování měnové politiky po čtyřech předchozích sníženích sazby o půl procentního bodu odpovídá očekávání finančního trhu.

Rozhodnutí bankovní rady ČNB ohledně snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta bylo jednomyslné. Rada zároveň potvrdila své odhodlání pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se inflace dlouhodobě stabilizovala poblíž dvouprocentního cíle centrální banky, vyplývá z prohlášení ČNB, které banka zveřejnila ve čtvrtek odpoledne.

K TÉMATU: Vláda sice hájí spotřebitele, ceny energií se přesto zvednou, řekl Gavor. O kolik podraží paliva?

Rada zároveň upozornila, že vnímá rizika ve směru vyšší inflace, kterými jsou zvýšené mzdové požadavky nebo vyšší setrvačnost růstu cen služeb. Ve směru nižší inflace by mohlo působit zhoršení globální hospodářské aktivity a slabší výkon německé a české ekonomiky.

Představitelé ČNB rovněž zhoršili výhled české ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt (HDP) podle nich vzroste o 1,2 procenta, v květnu očekával růst 1,4 procenta. Průměrná inflace letos podle ČNB bude 2,2 procenta, v květnu čekala 2,3 procenta, vyplývá z nové makroekonomické prognózy.

V příštím roce předpokládá ČNB zrychlení ekonomiky, růst HDP by měl dosáhnout 2,8 procenta. Proti předchozí prognóze centrální banka zlepšila výhled o 0,1 procentního bodu. V roce 2026 by měl hospodářský růst zvolnit na 2,4 procenta.

Inflační tlaky v ekonomice podle prognózy centrální banky odeznívají. V příštím roce by se průměrná inflace měla dostat na dvouprocentní cíl ČNB, setrvat by tam měla i v roce 2026.

Experti: Rozhodnutí ČNB neovlivní ceny hypoték

Rozhodnutí ČNB ohledně úrokové sazby výrazněji neovlivní ceny hypoték, banky ale zřejmě sníží úroky na spořicích a termínovaných vkladech. Zlevnit by mohly podnikové úvěry, uvedli experti.

„Důsledkem snížení úrokových sazeb bude s největší pravděpodobností další pokles depozitních sazeb na trhu. Ať už půjde o spořicí nebo termínované vklady,“ uvedl analytik Banky Creditas Petr Dufek. Zlevnění by se podle něj měly dočkat i úvěry firmám s variabilní úrokovou sazbou a časem i hypotéky, jejichž sazby však nereflektují přímo ani tak repo sazbu ČNB, jako spíše cenu pětiletých peněz na finančních trzích.

„Snížení sazeb bylo očekávaný krok, ke zlevnění hypoték to nepovede. Je to již započteno ve stávajících úrocích,“ poznamenal zakladatel společnosti Orbi Jakub Škrabánek.

Vedle základní úrokové sazby snížila bankovní rada ve stejném rozsahu i lombardní a diskontní úrokovou sazbu. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, je nově 5,5 procenta. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, klesla na 3,5 procenta.

Uvolňování měnové politiky zahájila ČNB loni v prosinci, kdy v prvním kroku snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Předtím byly sazby rok a půl v neměnné výši sedmi procent. Letos v únoru ČNB snižování sazeb zrychlila, když sáhla k poklesu o půl procentního bodu, stejný krok následně třikrát zopakovala.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení. Zároveň ale při vyšších úrocích roste zhodnocení vkladů na účtech.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vejce zřejmě výrazně zdraží. Obchodní řetězce se chytily do vlastní pasti, říká ministr

Tagy: