Pokud nebude fungovat ekonomika, demokracie to nepřežije, varuje ministr Blažek

Pavel Blažek (ODS) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.12.2023

Pokud nebude fungovat ekonomický systém, demokracie nepřežije. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to v souvislosti s energetickou krizí řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dodal, že v Česku a Evropě boj s energiemi stále neskončil. Za hlavní důvod vysokých cen označil trvající ruskou invazi na Ukrajině.

Na podzim loňského roku měl Blažek v Poslanecké sněmovně projev, ve kterém varoval před nevyřešením energetické krize. „Společenská situace a atmosféra je pravděpodobně nejdramatičtější od roku 1989. Pokud se nevyřeší krize v energetice, tak je ohrožen politický systém této země,“ řekl tehdy ministr s tím, že v ohrožení je také celá Evropská unie.

V nedělní Partii Terezie Tománkové se ke svým slovům vrátil. „Ani jedna demokracie nepřežila, pokud neměla funkční ekonomický systém a nefungovala ekonomika. Diktaturám a totalitám to nevadí,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf resortu justice.

Dodal, že jeho loňský projev se nesl v tom duchu, že se bál o budoucnost demokracie. Ohledně technických řešení energetické krize doplnil, že není expertem na dané téma.

Stínový ministr spravedlnosti Radek Vondráček (ANO) kritizoval, že vláda prý problém s energiemi nepřiznává. „Co mě nejvíc rozčiluje na panu ministru (Jozefu) Síkelovi (za STAN) a panu ministru (Zbyňku) Stanjurovi (ODS), že se pořád tváří, jako že nic, a snaží se pořád nějakým způsobem říkat, jak je ta situace dobrá,“ reagoval Vondráček s odkazem na ministra průmyslu a obchodu, respektive šéfa státní kasy.

Síkela ke konci týdne oznámil, že stát v oblasti energií pomůže těm nejvíce zasaženým občanům. „Zase to musí dojít až do situace, kdy tady málem vznikají nepokoje, všechny profesní organizace protestují,“ pokračoval Vondráček.

„Souhlasím, že stát tady není od toho, aby pořád všem pomáhal, ale má vytvořit podmínky pro to, aby průmysl přežil,“ doplnil stínový ministr spravedlnosti.

Tagy:
krize energie ekonomika demokracie ODS Partie Terezie Tománkové Radek Vondráček ministr spravedlnosti Pavel Blažek Poslanecká sněmovna ČR