Série výbuchů na Slovensku. Do povětří vyletěly bankomaty po celé zemi

Sérii výbuchů po celém Slovensku řeší od středy tamní policie. Lupiči se zřejmě snažili ukrást peníze z několika bankomatů v Košicích, Trnavě a Nitře. Policie škodu zatím vyčísluje a události vyšetřuje. Není tak zcela jasné, zda se všechny loupeže zdařily.

Od vytržení bankomatu z jeho místa a dalších tradičních způsobů o loupež peněz z těchto přístrojů k použití silných výbušnin. Lupiči na Slovensku se rozhodli přitvrdit. Poslední případy se staly ve středu na několika místech po celém Slovensku. Jeden z nich se nacházel třeba na Košicku.

„Bankomat byl poškozen v obci Turňa nad Bodvou v okrese Košice. Na místě probíhají procesní úkony za přítomnosti pracovníků kriminalistického znaleckého ústavu. Další informace nelze v tuto chvíli poskytnout,“ informovali na svém facebookovém účtu slovenští policisté. „Škodu jsme předběžně vyčíslili na cca 77 tisíc eur (cca 2 miliony korun, pozn. red.). Pachatelům se nepodařilo ukradnout žádnou finanční hotovost a z místa činu utekli,“ dodala mluvčí košické krajské policie Jana Mésarová.

Podobný případ zaznamenali i policisté z Trnavského kraje. „Krátce před čtvrtou hodinou ranní přijala policie oznámení o útoku na bankomat v obci Šoporňa. Na místo byl okamžitě vyslán policejní dispečink s vyšetřovatelem a policejní pyrotechnik,“ popsali policisté.

Od časných ranních hodin policisté ohledávali místo činu. „V tuto chvíli můžeme potvrdit, že osoby přijely do obce autem a za pomoci neznámé látky poškodily bankomat umístěný v prodejně potravin,“ doplnili. Škody se v tomto případě sice zatím sčítají, ale peníze z bankomatu podle neoficiálních informací zřejmě skutečně zmizely.

Do třetice všeho špatného museli policisté řešit zdevastovaný bankomat také v Nitranském kraji, lupiči tam například přestříkali nejbližší kameru, aby je u krádeže nezachytila. „V obci Výčapy Opatovce v okrese Nitra byl poškozen bankomat umístěný v prodejně potravin. Policie na místě provedla několik neodkladných úkonů a v současné době místo ohledává specialista z kriminalistického a expertizního ústavu,“ potvrdila Policie Slovenské republiky. Doplnila také, že v této souvislosti zahájila trestní stíhání pro trestné činy poškození cizí věci a pokus krádeže.

Podobné incidenty přitom řešila policie už minulý týden, tehdy však v Bratislavě. Škoda byla vyčíslena na 130 tisíc eur – tedy přes tři miliony korun. Zda mají případy souvislost, bude policie prošetřovat.

BANKOMATOVÁ MAFIA? TRI VYTRHNUTÉ BANKOMATY NA TROCH RÔZNYCH MIESTACH Polícia SR - Košický kraj: Dnešného dňa v nočných...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, June 16, 2021

Tagy: