Zelenskému dáte prst a vezme celou ruku, řekl Matovič. Slovenští politici se opřeli do Ukrajiny

Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci po summitu Krymské platformy

VOLBY NA SLOVENSKU 2023 (13)

Ukrajinský prezident žádal po Polsku příliš mnoho a nelze se divit, že Varšava oznámila konec vojenských dodávek Kyjevu. Takto hovořili slovenští političtí lídři v debatě na TV JOJ. Expremiér Igor Matovič řekl, že když byl ukrajinskému prezidentovi „nabídnut prst, on by chtěl celou ruku“. Předseda Národní rady Boris Kollár dodal, že Volodomyr Zelenskyj by měl Poláky žádat o odpuštění.

Lídr hnutí Sme rodina Kollár v debatě připomenul, že jeho partaj byla součástí vlády, která Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi podporovala jak humanitárně, tak vojensky. „Já vím, že na Ukrajině se bojuje o každý kus země, ale to neznamená, že když vám někdo pomáhá, tak mu můžete vyhrožovat, urážet ho nebo hrozit žalobami,“ řekl na adresu Kyjeva Kollár. Připomněl tak i spor kolem vývozu ukrajinského obilí právě třeba do Polska či na Slovensko.

Podle Kollára by měl záležitost vzít do ruky sám Zelenskyj a Polsku se omluvit. „Myslím, že by měl zařadit zpátečku, velmi pokorně jet do Bratislavy a požádat ji o odpuštění,“ doplnil předseda Národní rady.

Kritický směrem k Ukrajině byl i Matovič. „Podejte prst a odtrhne vám celou ruku. A Zelenskyj by asi takto chtěl celou ruku,“ komentoval expremiér a šéf hnutí OL'aNO. Ten doplnil, že sice necítí nenávist k Rusku, ale prezidenta Vladimira Putina považuje za „vraha“. „A NATO považuji za jediného garanta, aby naše děti mohly v klidu spát a probouzet se s jistotou, že jim někdo nezbombarduje dům,“ dodal Matovič.

Europoslanec a lídr hnutí Republika Milan Uhrík zastává názor, že Slovensko by mělo být vojensky neutrální a volá také po referendu k vystoupení země z NATO. Argumentuje tím, že nechce, aby Slováci chodili případně bojovat na Ukrajinu. „Chci vojenskou neutralitu, která bude dražší a bude znamenat například zavedení povinné vojenské služby,“ řekl ve vysílání TV JOJ Uhrík.

„Kdybych dostal povolávací rozkaz na obranu Slovenské republiky, neváhám ani sekundu. Ale někam do Bachmutu válet se v blátě, to bych nešel,“ dodal Uhrík. Někdejší šéf Národní rady a předseda SNS Andrej Danko k celé roztržce mezi Poláky a Ukrajinci řekl, že se „Polákům nediví“. Danko dlouhodobě zastává proruský postoj.

Předseda KDH Milan Majerský zmínil, že Slovensko Ukrajině v její obraně pomáhá, jak jen může. Vojenskou podporu vidí i nadále v koordinaci se spojenci v NATO. „Toto je určitě jedna z nejlepších cest, aby to pokračovalo a přejeme ukrajinskému lidu, aby byl co nejdříve mír a klid v jejich zemi. Věřím, že později tam bude rozvoj i té země,“ řekl v debatě Majerský s tím, že taková situace bude příležitostí i pro slovenské firmy.

Tagy:
válka Slovensko Polsko NATO Ukrajina Igor Matovič Kyjev Boris Kollár Národní rada Milan Uhrík Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu TV JOJ