Poláci v příhraničí volby příliš neřeší. Zajímají se jen o ceny v obchodě, míní prodavačka

Poláci v příhraniční volby příliš neřeší.

Jak se žije Polákům v příhraničí?

Přestože v sousedním Polsku vrcholí ostrá volební kampaň a ve velkých městech včetně Varšavy panuje vzrušená nálada, atmosféra v česko-polském příhraničí je mnohem poklidnější. Lidé se tam soustředí hlavně na to, co je živí, tedy na obchod a české zákazníky, kteří tam ve velkém nakupují.

Jarosław Kaczyński, nebo Donald Tusk? Právo a spravedlnost, či Občanská platforma? Vypadá to, že mnoho Poláků si nakonec prostě hodí mincí. Například ve Zebrzydowicích, malé vesnici hned za hranicemi, je atmosféra daleko klidnější než v polské metropoli. Lidé se zdají nerozhodní nebo se možná jen nechtějí svěřovat, koho budou volit. „Nevím, koho si vyberu,“ uvedla jedna z místních v anketě CNN Prima NEWS. „Ne, ne, neřeknu, to je moje sladké tajemství,“ dodal další dotázaný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nálety na polské obchody. Dám tam za jídlo půlku toho, co v Česku, říká samoživitelka Míša

Paní Marie tráví poklidné odpoledne na lavičce nedaleko místní školy s kamarádkou Uršulou. Ta má naopak naprosto jasno v tom, koho bude volit. „Pro Tuska bych nikdy nehlasovala, protože za něj člověk nic neměl. Zato teď máme vyšší důchod, těch pár grošů se rozhodně počítá,“ uvedla.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského drží ceny v obchodech a také čerpacích stanicích pohonných hmot co nejníže. „Lidé nevidí, co se doopravdy děje. Zajímá je jen to, kolik platí v obchodě a co dostanou navíc. Přitom jim ve skutečnosti vláda vlastně víc bere, než dává. Doufám, že mladí to změní, protože je to opravdu zlé,“ uvedla prodavačka ve 25 kilometrů vzdálených Marklowicích.

CNN Prima NEWS vysílá k polským volbám speciál plný aktuálního zpravodajství a analýz, v sobotu začíná od 11:45 a od 23:00, v neděli od 20:15.

Tagy:
Polsko Varšava obchod volby Právo a spravedlnost Donald Tusk Jarosław Kaczyński