Nálety na polské obchody. Dám tam za jídlo půlku toho, co v Česku, říká samoživitelka Míša

Češi do Polska pravidelně vyráží na levné nákupy. (Ilustrační foto)

Češi utrácejí v Polsku stále víc

Češi utrácejí v Polsku stále víc. A to nejen za potraviny. Z dat o karetních transakcích vyplývá, že tam měsíčně nechávají souhrnně až miliony korun v tamních restauracích, za ubytování nebo v hobbymarketech.
Opozice tvrdí, že vláda zaspala a že státní rozpočet přichází o velké peníze. Podle některých by polská nákupní horečka mohla naopak vytvořit tlak na tuzemské obchodníky, aby zlevnili.

Polsko zachraňuje české peněženky. „Tady zaplatím dvanáct tisíc za jídlo na celý měsíc, ale tam dám jenom šest,“ vysvětlila CNN Prima NEWS přeshraniční nakupování samoživitelka Míša.

ČTĚTE TAKÉ: Nejen nulová daň na potraviny. Proč je v Polsku výrazně levněji než v Česku?

Teď se navíc ukazuje, že Češi v Polsku neutrácejí jen za potraviny. Zatímco loni v červenci utratili v polských stravovacích zařízeních kartami 25 milionů korun, tak letos už to bylo 45.

Víc se utráci i v hobbymarketech, kde vzrostly útraty o čtvrtinu. Například u nábytku se zvedly o 40 procent. „To rozhodně pro státní pokladnu není dobře. Nevybereme ani DPH, ani daň z příjmu, to by si měli ministr financí a ministr zemědělství uvědomit,“ uvedla stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO).

Vláda prý měla zastropovat ceny, jak to udělali v Polsku, a víc pomáhat zemědělcům. „To je opoziční písnička. Nikdy jsem neměl, nemám a nebudu mít ambice říkat českým lidem, kde mají nakupovat,“ nechal se slyšet šéf resortu zemědělství Miroslav Výborný (KDU-ČSL). Podle některých expertů se to, o kolik rozpočet přichází, nedá spočítat. „Jasně, je tam nějaký výpadek, ale neviděl bych to tak dramaticky a bude se to určitě v čase měnit,“ řekl bývalý ministr financí Jiří Rusnok.

Lépe využité evropské dotace

Podle ministra zemědělství mohou mít větší nákupy Čechů v Polsku i pozitivní efekt. „Ty nízké ceny mají vliv i u nás. Řetězce se tomu částečně přizpůsobují, chci připomenout, že ceny u nás padají kontinuálně už pět měsíců v řadě,“ uvedl. „Kdybychom použili, co mají v Polsku, to znamená, kdybychom dali nulovou sazbu na DPH, je to ročně dopad 65–70 miliard,“ vyjádřil se v srpnu v České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Polsko s cenami nedrtí český trh jen kvůli zavedení nulového DPH na potraviny. Je čtyřikrát větším, má nižší mzdy, je tam mnohem větší konkurence, a to nejen mezi zemědělci. „Polsko si nenechalo zprivatozovat svoji maloobchodní síť, kterou mají, a to je velký rozdíl,“ řekla ekonomka Ilona Švihlíková. A byli mnohem efektivnější ve využívání dotací. „My jsme měli od roku 2004 přístup k obrovským dotacím. Polsko taky, protože vstoupilo ve stejné době. My máme rozhledny, Polsko má dálnice,“ uvedla příklad další z ekonomů Jana Matesová.

PODÍVEJTE SE: Levné Polsko drtí pohraničí

Tagy: