Policista se před útokem na Trumpa zalekl střelce, odhaluje nové video. Atentátu nezabránil

Zásah policistů během atentátu na Donalda Trumpa ve městě Butler

Policejní kamera zachytila okamžiky před atentátem na Donalda Trumpa

Americká CNN získala video, které ukazuje chvíle před atentátem na Donalda Trumpa, ke kterému došlo 13. července. Je na něm vidět, jak se jeden z policistů pokoušel vylézt na střechu těsně před střelbou. Útočník se na něj ale otočil, a proto policista slezl. Následně se ozvala střelba.

Video z kamery na těle policisty města Butler, které získala CNN, ukazuje, jak byl vysazen svým kolegou na střechu. Následně ale spatřil střelce Thomase Matthewa Crookse, a proto rychle slezl dolů a běžel do auta pro pušku. „Byl hrozně blízko,“ říká policista, který Crookse viděl, svému kolegovi. „Kámo, on se na mě otočil,“ dodává. Další z mužů zákona se ptá, kde je střelec, a policista udýchaně říká: „Je přímo nahoře. Byl na levé straně.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Americký „Ježíš“ brázdí ukrajinské dálnice. S křížem na rameni se blíží k válečné frontě

„Nezvedejte hlavu – je přímo tam!“ křičí policista na ostatní. Zhruba 40 sekund poté, co seskočil ze střechy, Crooks vypálil na Trumpa a zasáhl ho do ucha. O několik dalších sekund později odstřelovač tajné služby Crookse zastřelil. Ve vysílačce se poté ozve: „Máme dva civilisty – ošetřujeme je.“ Na záběrech je také slyšet, jak zazněly tři výstřely, po nichž následovalo dalších pět v rychlém sledu.

Krátce poté je na videu vidět, jak se strážci zákona snaží dostat na střechu. „Má brýle, dlouhé vlasy,“ říká policista, který Crookse viděl, několika dalším lidem, kteří šplhají po stěně budovy. „Vylezl jsem na zeď a vystrčil jsem hlavu přímo před něj, brácho, má AR a leží. Dávej si bacha,“ varuje. Když se nakonec dostanou na střechu budovy, záběry ukazují Crooksovo bezvládné tělo, jeho pušku a krvavou stopu stékající po straně střechy.

Jak se Crooks na útok připravoval, ukazují dokumenty ze střeleckého klubu Clairton Sportsmen's Club. Podle senátora Chucka Grassleyho navštívil Crooks střelnici celkem 43krát poté, co 10. srpna 2023 – tedy necelý rok před pokusem o atentát – získal členství. Podle záznamů, které má Grassley k dispozici, se Crooks v roce 2024 účastnil střeleckých cvičení v klubu třikrát až šestkrát měsíčně, přičemž poslední návštěvu uskutečnil v pátek 12. července 2024 ve 14:45 hodin – den před Trumpovým shromážděním.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trest smrti za terorismus v New Yorku platí. USA ruší předsoudní dohodu o přiznání viny

Tagy: