Detektivové blízko nalezení záhadně zmizelé Maddie? Ukázali první fotky z podezřelého místa

Portugalská policie v úterý obnovila pátrání po britské dívce Madeleine McCannové, která v roce 2007 zmizela během dovolené s rodiči na jihu země. Kriminalisté tak učinili na žádost německých úřadů a spolupracují při vyšetřování s britskou policií, píše agentura AP. Oblast, kde byla malá Maddie před 16 lety naposledy spatřena, nyní prohledává několik desítek policistů.

Pátrací akce probíhá v okolí nádrže Arade, kde se vyskytoval i Němec Christian Brückner, který je v případu od roku 2020 hlavním podezřelým. Brückner, který si v současnosti odpykává ve vězení trest za znásilnění, jehož se dopustil v Portugalsku v roce 2005, jakoukoli spojitost s případem odmítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlom v kauze zmizelé Maddie? Jsem to já, zneužívali mě, říká Polka. Rodina odmítá testy DNA

Portugalská policie v úterý dopoledne uvedla, že pátrání po dívce obnovila na základě žádosti z Německa. Státní zastupitelství v německém Braunschweigu vydalo prohlášení, ve kterém probíhající vyšetřování v Portugalsku potvrdilo. Další informace však úřady neposkytly.

Policisté se zaměřili na čtyři hlavní stopy, které Christiana Brücknera s Madeleine McCannovou spojují.

1. „Malý ráj“ u přehrady

Christian Brückner údajně nádrž Arade navštěvoval často a někdy tam i přespával ve svém obytném voze. „Vyšetřovatelé vědí, že podezřelý Christian Brückner na tuto přehradu pravidelně jezdil. Nazýval ji svým malým rájem a přespával u ní,“ uvedla podle britského webu The Sun s odkazem na portugalskou vysílací společnost SIC.

Pátrání by se se mělo odehrávat převážně na souši, ale část proběhne také přimo ve vodě, které tam v současné době kvůli suchu velmi málo. „Očekává se, že pátrání se zúčastní i potápěči, kteří budou zkoumat kalné hlubiny nádrže, zatímco policisté budou prohledávat lesy u vody,“ popsal jeden ze zdrojů deníku The Sun.

2. Svědectví řidiče kamionu

Místo současného pátrání se nachází jen kousek od města Silves, kde dva dny po zmizení Madeleine jeden řidič kamionu nahlásil policii, že ji viděl. Muž tvrdil, že viděl jednu ženu, jak neznámému muži předává dítě, které vypadalo jako pohřešovaná dívka.

3. Tip z podsvětí

Nádrž dvakrát prohledávali potápěči najatí portugalským právníkem Marcosem Aragaoem Correiou už v únoru a březnu 2008. Advokát tuto operaci financovanou ze soukromých zdrojů zorganizoval poté, co dostal „tip z podsvětí“. Jeho kontakty mu údajně sdělily, že Madeleine byla zavražděna a její tělo bylo hozeno do nádrže po dvou dnech od jejího zmizení. „Řekli mi, že ji hodili do opuštěného jezera s kalnou vodou. Jsem přesvědčen, že to je to místo,“ řekl Marcos Aragao Correia v roce 2008.

4. Stopy nalezené při prohledávání jezera v roce 2008

Při prohledávání bylo z nádrže, která je místy hluboká až 45 metrů, vytaženo několik podezřelých předmětů. Potápěči objevili pětimetrový kabel, několik plastových pásek a jednu bílou bavlněnou ponožku. Při druhém prohledávání byly nalezeny dva sáčky s drobnými kostmi. Portugalská policie ale vyloučila, že by šlo o lidské kosti, neboť byly příliš malé.

Podezřelí byli i rodiče

Malá Madeleine McCannová zmizela na začátku května roku 2007 z pokoje v turistickém komplexu, kde spala se svými sourozenci. Rodiče se během večera od pokoje vzdálili a šli na večeři s přáteli. Tvrdí však, že chodili své děti během večera pravidelně kontrolovat. Když si všimli, že dcera chybí, zalarmovali policii.

Za posledních 17 let policie sledovala více vyšetřovacích verzí, jednu dobu byli podezřelí dokonce i rodiče dívky. Ti ale nebyli nikdy oficiálně obviněni. Od roku 2020 úřady vyšetřují Němce Brücknera. Případ hlavně v prvních měsících provázela rozsáhlá mediální a informační kampaň. Rodinu podpořila například spisovatelka Joanne Rowlingová, bývalý fotbalista David Beckham nebo emeritní papež Benedikt XVI.

Tagy: