Bezpečnostní expert o protestu: Policie zakročila správně, chuligáni vyhledávají střet

Koně, slzný plyn a vodní děla na straně policie. Z opačné strany lahve, kameny a dělobuchy. Nedělní pražská demonstrace proti vládním opatřením se zvrhla v násilnosti. Policie předvedla 144 lidí, z nich stíhá 14. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) požaduje nejvyšší možné tresty jak pro organizátory, tak pro účastníky, kteří nedodržovali rozestupy a neměli roušky. Částky mohou jít do milionů korun. Nedělní demonstraci se věnoval i pořad 360° Pavlíny Wolfové.

Bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity Miroslav Mareš v pořadu na CNN Prima NEWS uvedl, že v současné době není akceptovatelné nedodržování vládních nařízení a svévolné napadání policie. „Já se domnívám, že ve chvíli, kdy tam docházelo k takovému násilí, jako bylo napadání policejních kordonů, metání různých předmětů na policisty, použili (policisté) adekvátní prostředky,“ řekl Mareš.

Bez přítomných fotbalových a hokejových fanoušků by situace podle něj dopadla jinak. „Já si myslím, že ta násilná atmosféra byla vyvolána už po dobu té demonstrace, a zvláště rowdies. Ve chvíli, kdy už tam přicházeli, policie zabavila některé předměty, které by mohly sloužit jako zbraně. Zvláště po oficiálním ukončení demonstrace se začaly objevovat násilné tendence. Rowdies vyhledávají střet,“ sdělil k situaci expert. „Já si myslím, že rozhodně nelze všechny účastníky té akce považovat za extremisty. Tam byli i lidé, kteří jsou osobně frustrováni, lidé, kteří přichází o živobytí a mají pocit, že se jich nikdo nezastane,“ dodal Mareš.

Hlavní jsou důkazy

Podle advokátky Dagmar Raupachové na demonstraci určitě došlo ke spáchání trestných činů, jako je násilí proti úřední osobě, výtržnictví a celé řadě přestupků proti veřejnému pořádku. „Právě proto, že se nacházíme v nouzovém stavu, tak ti pachatelé musí počítat se zpřísněním trestů. Některé trestné činy mají přímo ve své kvalifikaci zpřísnění trestní sazby,“ vysvětlila advokátka.

„Čísla, která jsou zveřejňována, jako kolik lidí bylo zadržených a podobně, musí být brána s velkou rezervou. Každý ví, že alfou a omegou zahájení trestního řízení jsou důkazy. Já předpokládám, že policie zmapovala kvalitně tu situaci, má důkazní situaci pod kontrolou a že ty pádné důkazy má, aby mohlo dojít k zahájení trestního řízení u těch konkrétních pachatelů,“ sdělila Raupachová.

Svolavatel Hnutí občanské nespokojenosti údajně hned v začátku akce vyzval k nasazení roušek a dodržování rozestupů. Také prý výzvu magistrátu uposlechl a akci se snažil rozpustit.

Tagy: